Bondora Review en Ervaringen Geld Lenen [2024] Minilening.nl

Wilt u een lening aanvragen bij Bondora? In deze Bondora review delen wij onze ervaringen met geld lenen via deze buitenlandse kredietaanbieder. Bondora.nl specialiseert zich in kortlopende, kleine leningen van 1000 tot 7000 euro. Hoe werkt het? Is het betrouwbaar? En zijn de voorwaarden zoals rente wel aantrekkelijk? In deze review vindt u een uitgebreide omschrijving en vergelijking van deze kredietaanbieder.

Laten we beginnen!

Bondora review: kleine leningen aanvragen

 

Op Minilening.nl beginnen wij graag met de essentie bij onze reviews en ervaringen. De essentie van onze Bondora review is als volgt:

Bondora, opgericht in 2008, werkt als een intermediaire die enerzijds geld aantrekt via investeerders, en anderzijds geld uitleent aan particulieren. Zij fungeren als P2P-platform, wat betekent dat zij particulieren aan elkaar verbinden.

Kortom: u kunt zowel investeren als geld lenen via Bondora.

In deze review over Bondora leggen we de nadruk op geld lenen. Dit is immers onze expertise. Daarna benoemen we echter ook in het kort de voor- en nadelen van geld investeren via Bondora.

Wat betreft geld lenen is het aanbod eenvoudig. Ze bieden kleine leningen aan van 1000 tot 7000 euro. De leentermijn bedraagt 3 tot 60 maanden. De rente is vergelijking hoog, namelijk vanaf 9% per jaar waarbij de Jaarlijkse Kostenpercentage (JKP) kan oplopen tot 11,9%. Goed om te weten: dit is boven de wettelijke maximale 10% rente die in Nederland wordt gehanteerd (door de AFM).

Let op: de rente kan afwijken.

Geld lenen bij Bondora is daarom in vergelijking duurder dan Nederlandse kredietaanbieders. En hoe kan dit eigenlijk, dat ze een hogere rente hanteren? Dit komt omdat ze gevestigd zijn in Estland. Ze werken derhalve via een Europese constructie, en kunnen daarom dit soort kleine leningen aanbieden.

Op haar website spreken ze over een persoonlijke lening. De kortlopende leningen vanaf 3 maanden vallen echter onder minileningen. Dit is zeer vergelijkbaar met het aanbod van Saldodipje. Ook zij bieden kleine leningen van 100 tot 1500 euro aan met een korte leentermijn. Deze partij kent echter ook voor- en nadelen.

Het is belangrijk om Bondora te vergelijken met diverse kredietaanbieders opdat u de beste deal kunt vinden.

Is Bondora betrouwbaar als kredietaanbieder?

Dat deze partij vanuit Estland investeerders en leningen aantrekt wilt niet zeggen dat ze niet betrouwbaar zijn. De organisatie is sinds 2008 in meerdere landen en heeft sindsdien meer dan 1 miljoen klanten geholpen. Daarbij richten ze zich op consumenten met een middeninkomen die financiering op middellange termijn nodig hebben die noch banken, noch kredietverstrekkers kunnen verstrekken om redenen van regelgeving, balans of technische beperkingen.

Wat betreft haar geschiedenis lijkt Bondora betrouwbaar. Het heeft overigens veel reviews en ervaringen via Trustpilot. Echter wel met wisselvallige prestaties. Daarover straks meer.

Daarnaast hanteert Bondora diverse (strengere) voorwaarden waardoor het geld lenen meer betrouwbaar wordt. Om geld te kunnen lenen bij Bondora.nl, zijn er een aantal voorwaarden waaraan u moet voldoen. Hieronder enkele belangrijke voorwaarden:

  • Leeftijd: Je moet minimaal 18 jaar oud zijn om een lening aan te vragen bij Bondora.nl.
  • Locatie: u dient woonachtig te zijn in Nederland en over een Nederlandse bankrekening te beschikken, of eventueel een andere nationaliteit waarbinnen Bondora actief is.
  • Identificatie: Om te kunnen lenen bij Bondora.nl moet u uw identiteit kunnen bevestigen middels een geldig identiteitsbewijs of paspoort.
  • Kredietwaardigheid: Bondora.nl beoordeelt uw kredietwaardigheid op basis van uw financiële situatie en historie. Hierbij wordt gekeken naar verschillende factoren zoals inkomen, uitgaven, schulden en betaalhistorie.
  • Een betaalde baan hebben of gepensioneerd zijn en voldoende inkomen hebben om al je maandelijkse uitgaven te dekken.
  • Geen slechte kredietgeschiedenis hebben, zoals wanbetaling, achterstallige betalingen, faillissementsprocedures of openstaande executoriale procedures.
  • Geen voorgeschiedenis van gokproblemen hebben.

De voorwaarden tot lenen bij Bondora zijn relatief streng. Dit komt de betrouwbaarheid ten goede. Het is dus ook niet zo dat zij een minilening zonder BKR verstrekken, omdat ze wel degelijk een toetsing op BKR-registratie doen. Kortom: ze accepteren alleen betrouwbare leners.

Let op: De voorwaarden voor het afsluiten van een lening kunnen per land verschillen. Het is daarom altijd belangrijk om de specifieke voorwaarden goed door te nemen alvorens u kiest voor het aanvragen van een lening bij Bondora.

Bondora ervaringen met geld lenen

Op Trustpilot heeft Bondora meer dan 7500+ reviews en ervaringen ontvangen. De gemiddelde score is 4.0 uit 5. Dit is een vrij goede score. Vrijwel 90% van alle ervaringen zijn echter gericht op het beleggen. Dat particulieren haar geld investeren via het P2P-lening platform. Bovendien zijn de ervaringen nogal wisselend.

Enerzijds ontvangen ze positieve ervaringen omtrent lage rente (wat naar onze review niet zo is), en aantrekkelijk rendement op P2P-beleggingen. Anderzijds zijn er recentelijk veel negatieve ervaringen bijgekomen. Die gaan over slechte werking van het platform/app, over het niet kunnen opnemen van geïnvesteerd vermogen, en wisselende ervaringen met de klantenservice.

In het breder geheel zijn er vaker negatieve ervaringen vanuit beleggers met P2P-platformen. Zo zijn menig P2P-platform omgevallen, omdat het een piramidespel is gebleken. Wij kunnen niet beoordelen of dit bij Bondora ook het geval is, al lijkt het niet aannemelijk.

Wat betreft geld lenen zal de aanbieder mogelijk meer betrouwbaar zijn, mede door de striktere voorwaarden die zij hanteren. Heeft u hieromtrent ervaringen? Deel dan uw review in de reacties hieronder!

Hoe werkt Bondora?


Bondora.nl is een platform voor peer-to-peer leningen, waarbij het geld van individuele investeerders wordt gebruikt om leningen te verstrekken aan kredietnemers. Het proces omvat de volgende stappen:

  1. Kredietnemers dienen een aanvraag in voor een lening op de website. Ze moeten persoonlijke gegevens verstrekken en informatie over hun financiële situatie.
  2. Bondora.nl beoordeelt de kredietwaardigheid van de kredietnemers. Op basis van deze beoordeling wordt een rentetarief vastgesteld voor de lening.
  3. Investeerders kunnen via de website van Bondora.nl investeren in particuliere leningen. Ze kunnen individuele leningen kiezen of hun geld spreiden over meerdere leningen om het risico te verminderen.
  4. Als een lening is gefinancierd, wordt het geld naar de kredietnemer gestuurd. De kredietnemer betaalt maandelijkse aflossingen plus rente aan Bondora.nl, die de betalingen doorstuurt naar de investeerders.
  5. Bondora.nl int kosten van zowel de kredietnemer als de investeerder. De kosten zijn afhankelijk van de leningvoorwaarden en worden voorafgaand aan de investering overeengekomen.

Uniek aan deze aanbieder is dat ze B Secure aanbieden. Deze dienst betekent dat u een aflossingsvrije periode kunt inlassen. Ook kunt u de duur van uw lening aanpassen. Bijvoorbeeld wanneer u momenteel wat krap zit. De kosten van deze dienst bedragen 10 euro, ongeacht de hoogte van de lening.

Bondora vergelijken met Nederlandse kredietaanbieders

Uit onze Bondora review blijkt het belangrijk om de kredietaanbieder goed te vergelijken alvorens u er een lening gaat aanvragen. Vergelijken is sowieso belangrijk, omdat u wilt overwegen waar u de meest gunstige voorwaarden en laagste rente kunt krijgen.

Hieronder vergelijken we Bondora met diverse Nederlandse kredietaanbieders.

Saldodipje vs. Bondora vergelijken

Bondora specialiseert zich in kleine leningen van 1000 tot 7000 euro. De leentermijn bedraagt 3 tot 60 maanden. De rente is relatief hoog, vanaf 9% per jaar.

In vergelijking komt het aanbod overeen met Saldodipje. Deze aanbieder verstrekt echter kleinere leningen vanaf 100 tot 1800 euro. De leentermijn bedraagt slechts 30 tot 62 dagen. De rente is relatief hoog, echter wel vanaf 6,17% per jaar.

Daarnaast hanteert Bondora aanvullende kosten, zoals 1% contractkosten en 1% jaarlijkse beheerskosten. Anderzijds biedt het wel de interessante functie van B Secure aan (tegen kosten).

Wanneer u opzoek bent naar een kortlopende lening (ook wel microkrediet genoemd), dan kan Saldodipje een goedkoper alternatief zijn. Let echter goed op de voorwaarden van garantstelling, omdat dit tot extra kosten kan leiden.

Bekijk hier meer informatie over Saldodipje.

Santander vs. Bondora vergelijken

Saldodipje biedt weliswaar kortlopende leningen aan, heel betrouwbaar is de partij niet. Nederlanders hebben namelijk veel negatieve ervaringen met deze partij, omdat ze in sommige gevallen hoge kosten in rekening brengen omwille de voorwaarden van garantstelling.

Wilt u betrouwbaar geld lenen met een kleine lening vanaf 1000 euro?

In dit geval kunt u zich verdiepen in Santander.

Santander is een betrouwbare internationale bank. In vergelijking tot Nederlandse banken biedt Santander wel kleine leningen aan. U kunt een lening aanvragen vanaf 1000 euro, tot maximaal 50.000 euro. De rente is vaak vanaf 9%, en kan lager worden indien het leenbedrag toeneemt.

In vergelijking tot Bondora is Santander wellicht meer betrouwbaar. Het kan veiliger aanvoelen voor mensen, omdat het een bekende bank is. In vergelijking hanteren ze wel een langere leenperiode, namelijk vanaf 12 maanden tot 10 jaar.

Bekijk hier meer informatie over Santander.

Bondora vergelijken met persoonlijke leningen

Naast bovengenoemde opties kunt u Bondora ook vergelijken met Nederlandse kredietaanbieders die persoonlijke leningen verstrekken. Er zijn niet heel veel partijen die kleine leningen vanaf 1000 euro verstrekken. In Nederland is het gebruikelijker om een minimaal leenbedrag vanaf 2500 of 5000 euro te hanteren. Indien u opzoek bent naar een soortgelijk bedrag, dan kunt u zich eens verdiepen in Nederlandse vergelijkingsplatformen. Op deze vergelijkingsplatformen kunt u vrijblijvend een lening aanvragen. Vervolgens ontvangt u, geheel gratis, diverse offertes. U dient alleen nog te vergelijken op laagste rente.

Voorbeelden van bekende vergelijkingsplatformen zijn:

Bondora voor- en nadelen bij geld lenen

We naderen het einde van onze Bondora review. Laten we het een en ander samenvatten middels een overzicht van de voor- en nadelen.

Voordelen:

  • Ze bieden kleine leningen aan van 1000 tot 4000 euro
  • De leentermijn is flexibel vanaf 3 tot 60 maanden
  • U kunt gebruik maken van B secure, wat het risico van de lening kan verlagen
  • Een lening aanvragen is snel gebeurt
  • Ze toetsen uw kredietwaardigheid, wat gunstig is aangezien het u kan beschermen tegen onverantwoorde financiële keuzes zoals te veel geld lenen
  • U kunt ook geld investeren via Bondora, wat gunstig is aangezien geld verdienen financieel aantrekkelijker is dan geld verliezen aan kostbare leningen (let op: beleggen kent ook risico’s tot geld verlies)

Nadelen:

  • Een groter leenbedrag dan 7000 euro gaat niet lukken
  • De rente is duur en in vergelijking hoog (wat logisch is gezien het kleine leenbedragen zijn)
  • Het is geen Nederlandse kredietaanbieder dat onder AFM-toezicht opereert, dit hoeft niet nadelig te zijn maar het kan daardoor wel minder comfortabel aanvoelen voor sommige mensen

Beleggen bij Bondora in P2P-leningen: review en ervaringen

Om onze Bondora review volledig te maken zullen we ook een korte samenvatting geven over beleggen bij Bondora. U kunt via haar P2P-platform geld investeren (vanaf 1 euro) in particuliere leningen. U investeert dus in feite in de leningen die door anderen worden aangevraagd.

Dit concept is beslist niet nieuw. U kunt Bondora vergelijken met bekende P2P-platformen, zoals Mintos. Het concept werkt altijd hetzelfde, namelijk:

  1. Investeer alleen met geld dat u volledig kunt missen (beleggen kent risico’s tot geld verlies)
  2. Maak een account aan
  3. Valideer uw gegevens en stort het geldbedrag over
  4. Investeer in diverse particuliere (en eventueel bedrijf) leningen
  5. Ontvang rendement en herbeleg uw vermogen

Doorgaans ligt het rendement op P2P-leningen hoog, namelijk zo’n 8% tot 13% per jaar. In praktijk zal het nettorendement meestal rond de 6% tot 9% liggen. Er komen namelijk kosten bij kijken, en er kunnen situaties zijn waarbij bepaalde leningen niet uitkeren/renderen en u een deel van uw vermogen verliest.

Om het risico bij beleggen in P2P-lending te verlagen, is het noodzakelijk om uw vermogen te spreiden over heel veel verschillende leningen. Meestal kan dit via een automatische beleggingsfunctie. Bij Mintos, bijvoorbeeld, wordt met één druk op de knop het geld verdeelt met 25 euro per lening. Stel u investeert 1000 euro, dan wordt dit geld ingezet op 400 leningen. Hierdoor neemt het individuele risico van één lening significant af.

Wij hebben geen ervaringen met beleggen bij Bondora. We kunnen niet aangeven of het betrouwbaar is, en of het nettorendement aantrekkelijk is. Aangezien beleggen risico’s met zich mee brengt, dient u zich goed te laten informeren alvorens te beleggen. En ook hier geldt: u doet er goed aan Bondora te vergelijken met andere P2P beleggingsplatformen.

Conclusie uit onze Bondora review en ervaringen

We hebben in deze review uitgebreid gesproken over de diensten van Bondora. Deze intermediaire verbindt particulieren met elkaar. Mensen kunnen via Bondora geld investeren in particuliere leningen. Anderen kunnen geld lenen via Bondora. Als tussenpersoon houden zij een vergoeding als verdienmodel.

Wat betreft lenen valt Bondora wat ons betreft onder de minilening. Het leenbedrag is slechts 1000 tot 7000 euro. De leenperiode is flexibel doch kort, van 3 tot 60 maanden. De rente is relatief hoog met 9% tot 12%. Kleine leningen zijn logischerwijze duurder dan een grote persoonlijke lening. Vergelijk Bondora met andere kredietaanbieders en maak een keuze die past bij uw persoonlijke situatie.