Minilening Rente: Rentekosten bij Financiering | Minilening.nl
14 oktober 2022 
6 min. leestijd

Minilening Rente: Rentekosten bij Financiering | Minilening.nl

Wilt u een minilening aanvragen en bent u benieuwd naar de rente op minileningen? Hier leest u alles over de rente bij minilening. We behandelen belangrijke aspecten relevant voor de maximale en laagste rente op een minilening. Ook geven we voorbeelden voor het berekenen van rentekosten bij financiering middels een kleine lening.

Wat is rente bij een minilening?

 rente-minilening

Een minilening is een kortlopende lening met kleine bedragen vanaf 100 tot een (paar) duizend euro. Geld lenen is niet gratis. Dit kost geld. De totale kosten op een lening wordt uitgedrukt in een financiering fee. Een financiering fee bestaat uit (1) afsluitkosten, (2) rentekosten en eventueel (3) kosten voor vervroegd aflossen.

Bij een minilening wordt hedendaags enkel rente berekend. Er zijn niet langer afsluitkosten of eventuele kosten voor vervroegd aflossen.

De rente op een minilening is doorgaans hoger dan de rente op een persoonlijke lening. Hetzelfde geldt voor een zakelijke minilening in vergelijking tot een bedrijfslening. Dit is logisch, omdat een kleine kortstondige lening veel meer flexibiliteit vergt vanuit de kredietverstrekker.

Toch is er een belangrijk verschil: de rentekosten bij een minilening zijn veel lager dan bij een persoonlijke lening. Hoe kan dit?

Een minilening heeft een korte looptijd van één tot twee maanden. De jaarlijkse rente wordt alleen betaald over de leentermijn. Dit leidt ertoe dat een minilening doorgaans slechts een paar tientallen euro’s kost. Soms zelfs minder, afhankelijk van het leenbedrag.  

Bereken hier uw rente op een minilening.

Minilening zonder rente

Wilt u een minilening zonder rente? Succes. Dat bestaat namelijk niet. Een minilening is goedkoop, maar een minilening is nooit zonder rente. Binnen het kapitalisme bestaat er geen gratis lening. Hiervoor wordt altijd rente berekend.

Op dit moment is Saldodipje de enige aanbieder voor een minilening. Weliswaar mét rente.

Wilt u lenen zonder rente? In dit geval heeft u enkele opties, maar de mogelijkheden zijn beperkt. De gemakkelijkste manier voor lenen zonder rente is om bij vrienden of familie aan te kloppen. Niet dat zij daar vrolijk van worden. Dus wellicht is het beter om te onderzoeken of u in aanmerking kan komen voor een sociale lening. Dergelijke leningen zonder rente worden verstrekt door de gemeenten. Men komt enkel in aanmerking indien het écht nodig is. Lees: financiële noodzaak.

Kortom, een minilening zonder rente bestaat niet. Wat wel bestaat, is een minilening zonder BKR.

De maximale rente op een minilening is 10%

Een minilening is goedkoop. Maar er is wel één grote adder onder het gras. Volgens wetgeving mogen kredietverstrekkers maximaal 10% rente per jaar berekenen op een lening. Kredietaanbieders zoals Saldodipje zijn legitiem, maar opereren vanuit Europa en derhalve buiten Nederland. Op die wijze kunnen zij via de mazen van de wet toch een andere aanbieding doen. Zoals bijvoorbeeld dat zij een minilening verstrekken zonder BKR registratie.

Desalniettemin dienen ook zij aan de maximale rente van 10% per jaar te voldoen. Indien u bemerkt dat een minilening aanbieder de 10% overschrijdt, kunt u hiervan een melding maken bij de AFM. Lees hier meer over de maximale kredietvergoeding.

Naast rente is er een ander aandachtspunt bij financieringskosten op een minilening. Zoals aangegeven is er op dit moment maar één aanbieder. Zij werken met een rente op minilening vanaf 6,17% tot maximaal 10%. Dit is conform de regels. Zij hanteren echter ook een bijzondere regeling tot garantstelling. Om bij hen een minilening te mogen afsluiten, dient u een garantsteller te hebben. In de voorwaarden staat een clausule die de totale kosten op een minilening aanzienlijk kunnen verhogen indien níet wordt voldaan aan de garantstelling.

Lees hier meer over de voorwaarden van garantstelling.

Hoeveel kost een minilening?

hoeveel-kost-minilening

De rente op minilening is maximaal 10% per jaar. Indien u keurig voldoet aan de voorwaarden, dan zijn er geen bijkomende kosten. En omdat u voor slechts één of twee maanden leent, is de totale kostenpost voor een minilening vrij goedkoop. Hieronder geven we rekenvoorbeelden.

De werkelijke rente op minilening is afhankelijk van de aanbieder. Wij rekenen met worst-case, namelijk 10%. Afhankelijk van uw situatie kunnen de rentekosten lager uitvallen.

Hoeveel kost een minilening van 250 euro

Stel, u wilt een minilening van 250 euro afsluiten. Gezien het kleine bedrag, gaan we ervan uit dat u dit bedrag voor slechts één maand (30 dagen) wilt lenen. De maximale rente op minilening is 10% per jaar. Dit komt neer op 25 euro (€250 * 0,10).

U leent echter voor één maand. Daarom delen we de rentekosten van €25 door 12. Dit is een kostenpost van €2,08.

Antwoord: een minilening van 250 euro kost €2,08 aan rente. In totaal dient u na één maand 252,08 euro af te lossen (€250 + €2,08). 

Hoeveel kost een minilening van 500 euro

Een minilening van 500 euro kost €4,16 aan rente bij een leentermijn van één maand. Dit is tweemaal zo duur als een minilening van 250 euro. 

Stel dat u dit kleine bedrag wilt lenen over twee maanden. In dit geval nemen de totale financieringskosten toe. De rente per maand is namelijk €4,16. Derhalve doen we dit maal twee. 

Een minilening van 500 euro bij twee maanden kost €8,32. De totale aflossing bedraagt 508,32 euro.

Hoeveel kost een minilening van 1000 euro

Waarschijnlijk kunt u nu zelf de rente berekenen op een minilening van 1000 euro. Rekenen met 10% rente is vrij eenvoudig. Het kan echter voorkomen dat de rente lager is. Bijvoorbeeld 7%. Wanneer de rente lager is, wordt een minilening goedkoper.

Stel dat u een minilening van 1000 euro kunt afsluiten tegen 7% rente per jaar. Bij een leentermijn van één maand bedraagt de rente €5,83. En bij twee maanden is dit €11,66. 

Hoeveel kost een minilening van 1500 euro

U kunt maximaal 1500 euro lenen bij een minilening-verstrekker. Omdat u een groter bedrag leent, kan de rente lager zijn. We gaan er echter vanuit dat de rente alsnog 7% per jaar is. In dit geval kost een minilening van 1500 euro bij twee maanden €17,5. En in werkelijkheid zijn de kosten lager, omdat u na de eerste maand een gedeeltelijke aflossing doet. 

Kortom, een minilening is goedkoop. Heel goedkoop zelfs. Dit maakt het aantrekkelijk. Maar let op. Zoals aangegeven kunnen er bijkomende kosten zijn op basis van de garantstelling. Zorg ervoor dat u aan deze voorwaarden voldoet. Daarnaast is een minilening wellicht snel en gemakkelijk, maar financieel niet de beste keuze. Vanuit financieel oogpunt kunt u beter geen geld lenen, hoe klein dit bedrag ook is. 

Hoe krijg ik de laagste rente op een minilening?

Alhoewel een minilening goedkoop is, kan het altijd goedkoper. De laagste rente op een minilening kunt u krijgen op twee manieren.

Ten eerste kunt u de laagste rente op minilening krijgen door te vergelijken. Selecteer en vergelijk aanbieders op basis van de laagste rente.

Ten tweede kunt u een klein of hoog bedrag lenen. Een minilening van 100 tot 500 euro heeft de laagste rente van 6,17% bij Saldodipje. Een minilening van 600 tot 1000 euro is duurder, met een rente van circa 9,8%. En een minilening van 1100 tot 1500 euro is dan weer goedkoper, met de laagste rente vanaf 7,08%.

Let op: de genoemde rente kan afwijken bij herziening vanuit de aanbieder. Bekijk de actuele rente via onze vergelijkingspagina’s of homepagina.

Rente op zakelijke minilening

Tot slot kunt u ook zakelijk een minilening aanvragen. De rente op zakelijke minileningen ligt hoger dan bij particulieren. Aan de andere kant kunt u de financieringskosten zakelijk aftrekken.

Hoe hoog de rente op zakelijke minilening is blijkt uw persoonlijke bedrijfssituatie. De rente is afhankelijk van het (1) leenbedrag, de (2) leentermijn en (3) uw bedrijfskredietwaardigheid. Een bedrijf met sterke financiële resultaten kan de laagste rente krijgen. Dit komt omdat u aantoonbaar eenvoudig kunt aflossen, zonder in financiële problemen te geraken. Het risico van de kredietverstrekker neemt af, en zodoende bieden ze een lagere rente aan.

Een zakelijke minilening aanvragen kan vanaf 500 euro. Ook bedragen als 2500 euro of 5000 euro zijn prima mogelijk. De leentermijn varieert van enkele maanden tot aan enkele jaren.

Bekende aanbieders van een zakelijke minilening zijn Qeld, 5in5 en Bridgefund.

Om hiervoor in aanmerking te komen, dient u aantoonbaar ondernemer te zijn. Sommige aanbieders vragen om een minimale jaaromzet van 50.000 euro, terwijl anderen deze voorwaarden niet hanteren.

Heeft u vragen of opmerkingen over de rente bij een minilening? Stel het hieronder in de reacties, en wij helpen u verder.

Disclaimer: let op! Lenen kost geld. Wij van minilening.nl bieden zelf geen krediet aan. Ook geven wij geen (persoonlijk) advies. Aangeboden informatie is puur ter educatie en vermaak. Genoemde informatie kan afwijken van de actualiteit, gezien de volatiliteit in rente. Het is mogelijk dat dit artikel affiliatelinks bevat. 

Over de schrijver
Wij van Minilening.nl vergelijken persoonlijke leningen en doorlopend krediet van minileningen tot zakelijke leningen. Van kleine bedragen lenen als particulier of ZZP, tot aan grote bedragen zakelijk lenen vanuit uw bedrijf.
Reactie plaatsen

Zakelijke Lening Aanvragen

Een betrouwbare zakelijke lening voor ZZP en ondernemers vindt u bij ons. Wij vergelijken aanbieders voor zakelijk geld lenen. Wilt u een bedrijfslening aanvragen? Bekijk onze top 10 en selecteer op laagste rente of gunstige voorwaarden. U kunt al zakelijk lenen vanaf 1000 euro. Ook als u een startende ondernemer of ZZP bent.
zakelijke-minilening

Minilening Aanvragen

Heeft u een kleine persoonlijke (mini)lening nodig? U kunt een minilening aanvragen (zonder BKR) vanaf 100 euro. Een persoonlijke lening aanvragen (met BKR) kan vanaf 1000 euro. Kies de beste aanbieders uit vergelijk!
minilening-vergelijken