Geld Lenen als Student: Opties, Tips en Risico's | Minilening.nl
Ben je student en wil je geld lenen? Er zijn verschillende mogelijkheden en opties. Geld lenen als student is mogelijk in Nederland. Hieronder geven we tips en uitleg. Daarbij kijken we eerst naar redenen om juist géén leningen als student aan te gaan. Het kost namelijk geld, en dit kan je beter vermijden. Daarna geven we tips over welke studentenleningen er zijn en hoe je ervoor in aanmerking komt.
Lees verder.
Waarom je als student geen geld moet lenen
Als student heb je een hoop kosten. Collegegeld, boeken, huisvesting, eten en een goed feestje op haar tijd. Heb je soms het gevoel dat je gewoon niet genoeg geld hebt om het semester door te komen. Je zou dan in de verleiding kunnen komen om een lening af te sluiten om de kosten te dekken. Er zijn echter verschillende risico's verbonden aan geld lenen als student. En in onze optiek wil je dit zoveel mogelijk voorkomen.
Geld lenen als student kan je in een moeilijke financiële situatie brengen
Als je geld leent om collegegeld, boeken en andere schoolgerelateerde uitgaven te betalen, kun je na je afstuderen in een moeilijke financiële situatie terechtkomen. Je zult waarschijnlijk onmiddellijk moeten beginnen met het terugbetalen van je leningen. En als je geen baan kunt vinden die goed genoeg betaalt, kun je uiteindelijk in gebreke blijven met je leningen. Dit zou je financiële toekomst kunnen ruïneren. Bovendien ontvang je een negatieve BKR-registratie, en dat geeft allerlei moeilijkheden. Zo kan je geen nieuwe lening als student afsluiten, maar ook pakt het nadelig uit bij een hypotheek.
Er zijn studenten die een minilening zonder BKR afsluiten. Dit is echter bijzonder risicovol en daarnaast moeten dergelijke leningen snel worden afgelost. Onze tip: begin er niet aan.
De rente op studentenleningen is doorgaans hoog
De rentevoeten op studentenleningen zijn meestal hoger dan de rentevoeten op andere soorten leningen. Dit betekent dat je uiteindelijk meer geld zult betalen aan rente gedurende de looptijd van de lening. Als je het niet kan veroorloven om de maandelijkse betalingen te voldoen raak je in financiële- en emotionele problemen.
Het is mogelijk dat je studieleningen niet kunt kwijtschelden in een faillissement
Als je failliet gaat, worden studieleningen mogelijk niet kwijtgescholden. Dit betekent dat je nog steeds verantwoordelijk bent voor het terugbetalen van het volledige bedrag van de lening, plus rente. Je zou uiteindelijk meer geld verschuldigd kunnen zijn dan je oorspronkelijk hebt geleend. Ga bij het aanvragen van een persoonlijke lening na of dit het geval is.
Geld lenen als student kan je vermogen om te sparen voor je pensioen vertragen
Als je geld leent om voor school te betalen, kan je later in het leven in een moeilijke financiële situatie terechtkomen. Je zal waarschijnlijk het sparen voor pensioen moeten uitstellen, omdat je voor nu concentreert op het afbetalen van leningen. Dit kan niet alleen je pensioen in gevaar brengen.
Onze tip: minimaliseer geld lenen als student. Probeer juist creatief te zijn over manieren om meer geld te verdienen. Verhoog je inkomen. En probeer op jonge leeftijd zo vroeg mogelijk te beginnen met investeren. Niet risicovol. Begin bijvoorbeeld met gespreide aandelenfondsen, waaronder ETF’s of desnoods bij een vermogensbeheerder.
Je kan misschien geen huis kopen als je studieleningen hebt
Als je een studielening hebt kan je mogelijk niet in aanmerking komen voor een hypotheek. Kredietverstrekkers geven meestal de voorkeur aan leningen aan consumenten die geen uitstaande schuld hebben. Als je een studielening hebt, kan het moeilijk zijn om een huis te kopen. Dit is vooral het geval bij negatieve BKR-registratie.
Er zijn veel risico's verbonden aan het lenen van geld als student. Je kunt in gebreke blijven, je kredietscore ruïneren, of te maken krijgen met juridische stappen van je geldschieters. Het kan ook moeilijk zijn om na je afstuderen een baan te vinden. Voordat je geld leent voor school, moet je de risico's en voordelen goed tegen elkaar afwegen.
Daarnaast is het slim om op lange termijn te denken. Geld lenen als student kost geld. Dit betekent minder besteedbaar inkomen. De opportuniteitskost is dat je geen geld overhoudt om te investeren. Terwijl geld investeren als student vanuit financieel perspectief een zeer verstandige keuze is voor lange termijn vermogensgroei.
Hoe geld lenen als student? De mogelijkheden
Toch geld lenen als student? Soms ontkom je er niet aan. Dat is oké, zolang je het op verantwoorde wijze doet. Als student zijn er 2 "officiële" manieren om geld te lenen bij financiële instanties.
Studielening
In Nederland kunnen voltijdstudenten tussen 18 en 30 jaar een studielening van de Nederlandse overheid aanvragen om hun collegegeld en andere opleidingskosten te dekken. De lening is rentevrij en hoeft pas na het afstuderen te worden terugbetaald. De terugbetaling van de lening begint zes maanden na het afstuderen of wanneer het inkomen van de student een bepaalde drempel overschrijdt. De lening wordt over een periode van 10 jaar terugbetaald via salarisinhoudingen. Als de lening niet binnen 10 jaar volledig is terugbetaald, wordt het resterende bedrag omgezet in een beurs.
Om in aanmerking te komen voor een studielening in Nederland, moet je:
- Ingeschreven zijn voor een voltijdse opleiding aan een erkende universiteit of hogeschool
- Nederlander zijn of de status van vaste inwoner van Nederland hebben
- Ten minste vijf jaar voor het begin van uw studie in Nederland hebben gewoond
Mocht je als student geld moeten lenen, dan is een studielening van de Nederlandse overheid veruit de meest gunstige optie.
Persoonlijke lening voor studenten
Er zijn verschillende manieren om als student een persoonlijke lening te krijgen. Je kunt een lening afsluiten bij de overheid, banken of andere financiële instellingen. Elke optie heeft zijn eigen voor- en nadelen.
De overheid biedt studentenleningen met lage rente en aflossingsvoorwaarden. Deze leningen zijn echter alleen beschikbaar voor studenten die financiële nood aantonen.
Banken bieden persoonlijke leningen meestal aan met hogere rentevoeten dan de overheid. Zij kunnen echter bereid zijn over deze tarieven te onderhandelen als je een goede kredietgeschiedenis hebt. Toch zullen ze altijd een minimum rentevoet hanteren, wat logisch is.
Andere financiële instellingen, zoals kredietverenigingen en online kredietverstrekkers, kunnen ook persoonlijke leningen aan studenten aanbieden. Deze leningen kunnen een lagere rente hebben dan die van banken, maar het is belangrijk dat je alle mogelijkheden vergelijkt voordat je een beslissing neemt over een lening. Dit kan via kredietbemiddelaars zoals bijvoorbeeld de Nederlandse Kredietmaatschappij.
Meer weten? Klik hier voor vergelijken op rente en voorwaarden.
Alternatieven voor het lenen van geld voor school
Er zijn een paar alternatieven om geld te lenen voor school. Je kunt proberen een studiebeurs te krijgen, een particuliere lening af te sluiten of geld van je ouders te lenen. Je kunt ook een bijbaantje nemen om extra geld te verdienen om je school te betalen. Elke optie heeft zijn eigen voor- en nadelen, dus zorg ervoor dat je de opties zorgvuldig afweegt voordat je een beslissing neemt.
Hieronder vind je ter inspiratie alternatieven op geld lenen als student.
Aanvragen van studiebeurzen
Sommige studenten kunnen in aanmerking komen voor een studiebeurs. Dit geldt met name voor internationale studenten die starten op een universiteit.
Leen geld van je ouders
Geld lenen van je ouders is een optie, maar het kan je relatie met hen wel onder druk zetten. Zij kunnen het gevoel hebben dat er misbruik van hen wordt gemaakt, en jij kunt het gevoel hebben dat je hen geld schuldig bent. Zorg ervoor dat je een serieus gesprek met je ouders hebt voordat je geld van hen leent. Maak ook duidelijke afspraken. Zet er eventueel een financiële vergoeding tegenover zodat je extra gemotiveerd raakt om de schuld zo snel mogelijk af te lossen.
Neem een extra baan
Als je extra geld nodig hebt om je school te betalen, kun je een bijbaan nemen. Dit kan moeilijk zijn, want het kost je minder tijd om te studeren en huiswerk te maken. Je kunt het ook moeilijk vinden om werk en school in evenwicht te houden. Maar als je je tijd goed kunt indelen, kun je met deze optie je school betalen zonder geld te lenen.
Het is belangrijk dat je creatief denkt. Geld lenen als student is makkelijk. Maar ook financieel onwenselijk. Veel slimmer is om na te denken over je financiële situatie. Hoe kan je geld besparen? En nog beter: hoe kan je meer geld verdienen? Denk groot. Stel doelen. Werk harder. Verdien meer. En investeer dit geld in jezelf en je financiële toekomst!
Kan ik als student zonder inkomen geld lenen?
Als je student bent en geen inkomen hebt, vraag je je misschien af of je geld kunt lenen. Het antwoord is ja. Je kunt als student zonder inkomen geld lenen. Er zijn een paar opties voor je beschikbaar, zoals studieleningen, bepaalde (meer dubieuze) leningen en creditcards. Elke optie heeft zijn eigen voor- en nadelen, dus het is belangrijk om je opties te vergelijken voordat je beslist welke voor jou de juiste is.
Onze tip: voorkom geld lenen als student. En al helemaal wanneer je geen inkomen hebt! Geld lenen kost geld.