bkr-registratie

BKR Registratie

Wanneer u geld wilt lenen heeft u te maken met BKR registratie. In Nederland zijn kredietverstrekkers verplicht om BKR te handhaven. Wat veel mensen niet weten, is dat een BKR registratie ook positief kan uitvallen bij het aanvragen van een lening.

In dit artikel leest u alles over geld lenen met of zonder BKR.

Wat is BKR registratie?

BKR registratie is een registratie bij Bureau Krediet Registratie. We kunnen daarom ook over BKR spreken. BKR is een stichting. Haar doel is om Nederlanders te behoeden voor financiële problemen. Sinds 1965 werkt de stichting aan drie pilaren, namelijk:

 1.  Alle kredietgegevens in Nederland verzamelen en beheren
 2.  Gemeenten ondersteunen bij signaleren van schulden en betalingsachterstanden van inwoners
 3. Preventie van identiteitsfraude en fraude bij kredietverlening

Als consument is punt 1 relevant. Wanneer u geld leent heeft u te maken met BKR registratie. U wordt opgenomen in het register. Het register houdt bij wat uw verleden is in relatie tot krediet. Heeft u in het verleden keurig leningen terugbetaald? Sluit u veel leningen af? Dergelijke informatie is relevant voor kredietaanbieders. Zij kunnen uw kredietwaardigheid afleiden aan de hand van het register.

Dit betekent dat een BKR ook positief kan zijn. Indien u in het verleden heeft aangetoond verantwoordelijk met geld lenen om te gaan, dan kunt u in de toekomst mogelijk meer krediet lenen.

BKR is verplicht bij een persoonlijke lening en doorlopend krediet.

BKR is niet verplicht bij een bedrijfslening.

Geld lenen met BKR

Een lening aanvragen met BKR-registratie is mogelijk mits dit past bij uw financiële situatie. Heeft u in het verleden problemen gehad met terugbetaling? Dan zal geld lenen met BKR voor u waarschijnlijk geen optie zijn. Maar heeft u een keurige historie van terugbetalen? En past de lening op basis van uw inkomen? In dat geval kan geld lenen met BKR wél mogelijk zijn.

Het is belangrijk om te begrijpen dat een BKR-registratie bestaat om u te beschermen. Geld lenen kost geld. Naast terugbetalen van rente moet u ook het leenbedrag aflossen. Hierdoor kunt u in financiële problemen geraken. Stichting BKR probeert dit te voorkomen.

Geld lenen met BKR is onmogelijk indien u in het verleden in de problemen bent gekomen. In principe wordt ieder krediet vanaf 250 euro met een looptijd langer dan één maand geregistreerd. Gedurende de registratie kijkt men naar de volgende zaken:

 • Loop je achter met betalen?
 • Heb je de betalingsachterstand ingelopen?
 • Bijzonderheden

Indien de resultaten positief zijn, beschikt u in feite over een positieve BKR. Dit kan in de toekomst gunstig uitpakken.

Geld lenen kan via betrouwbare kredietaanbieders zoals de Nederlandse Kredietmaatschappij, Krediet Groep Nederland, Kredietconcurrent, en nog meer.

Niet alle leningen worden geregistreerd

Een lening vanaf 250 euro met een looptijd langer dan één maand wordt geregistreerd. Een zakelijke lening vanaf 1000 euro waar u persoonlijk garant voorstaat is eveneens geregistreerd.

De volgende leningen worden niet geregistreerd:

 • Studieschuld
 • Onderhandse lening (familie, vrienden, et cetera)
 • Hypotheek op woning (betalingsachterstanden worden wel geregistreerd)
 • Betalingsachterstanden bij belastingdienst, energieleverancier, woningcorporaties en zorgverzekeraars
 • Zakelijke leningen waarbij u niet persoonlijk aansprakelijk bent (zoals bij een besloten vennootschap)

Geld lenen zonder BKR

Heeft u een negatieve BKR en wilt u toch geld lenen? In dit geval wijken mensen uit naar geld lenen zonder BKR.

Let op dat Nederlandse kredietverstrekkers verplicht zijn om geldleningen vanaf 250 euro met een looptijd langer dan één maand te melden aan stichting BKR.

Geld lenen zonder BKR is daarom niet in lijn met de Nederlandse wetgeving.

En toch is geld lenen zonder BKR-registratie mogelijk. Hoe? Middels een zogeheten minilening zonder BKR. Op dit moment is dat louter mogelijk bij Saldodipje, een Europese kredietverstrekker die niet onder Nederlandse wetgeving opereert. Maar dat het mogelijk is wilt niet zeggen dat het verstandig is. Er zijn bepaalde voorwaarden die kunnen leiden tot onaangename financiële tegenslagen!

Zakelijk lenen en BKR registratie

Bij zakelijk geld lenen is BKR-registratie van toepassing bij een bedrag van 1000 euro waar u persoonlijk garant voor staat. Persoonlijk garant staan betekent dat u persoonlijk aansprakelijk bent. Dit is het geval wanneer u een eenmanszaak en VoF bent u privé aansprakelijk. Ook als ZZP'er met eenmanszaak bent u hoofdelijk aansprakelijk. In al deze gevallen krijgt u BKR registratie bij een zakelijke lening vanaf 1000 euro.

Wilt u zakelijk lenen zonder BKR?

Dit kan probleemloos wanneer u geld leent namens een B.V., N.V., of andere rechtsvorm met beperkte aansprakelijkheid.

Heeft u een eenmanszaak maar wilt u geld lenen zonder BKR? In dit geval moet de lening kleiner zijn dan 1000 euro. Een dergelijke minilening kan alleen worden afgesloten bij specifieke kredietverstrekkers, waaronder 5in5.

Maar ook bij zakelijk krediet hoeft BKR dus niet negatief te zijn. Indien u keurig voldoet aan terugbetalen van rente en aflossing, zal uw BKR positief uitvallen.

Hoe lang is een BKR geldig?

Een BKR-regstratie is geldig zolang de lening actief is. Heeft u het krediet afgelost? Dan blijft de registratie nog 5 jaar geldig. Zolang u heeft voldaan aan de voorwaarden is dit een positieve BKR. Heeft u gedurende de lening een betalingsachterstand opgelopen? Dan zal de BKR negatief uitvallen. Ook dit blijft 5 jaar geldig, en kan impact hebben op hoeveel geld u in de toekomst kan lenen.

Vragen of opmerkingen over BKR? Stel ze hieronder en wij helpen u verder!

Reactie plaatsen