Directa Review & Ervaringen [2024] Minilening.nl
01 augustus 2022 
9 min. leestijd

Directa Review & Ervaringen [2024] Minilening.nl

In dit artikel vindt u een complete review over Directa. In deze Directa review bespreken we de ervaringen met de online kredietaanbieder. We bespreken uitvoerig de voor- en nadelen, de rentekosten, voorwaarden, en hoe het werkt. Het belangrijkste in deze Directa review is onze beoordeling of dit een geschikte partij is voor het lenen van geld. Er zijn in Nederland veel aanbieders. Een goede vergelijking kan u honderden euro’s besparen. 

Op naar de review en ervaringen!

Review over Directa: een introductie

directa-nl-review

Directa is een online kredietaanbieder in Nederland. Het is een dochteronderneming van Qander Consumer Finance. Dit is een financiële organisatie gericht op geldleningen. Directa is dus geen onderdeel van een (Nederlandse) bank. 

Directa verstrekt via haar website leningen en/of -krediet zonder onderpand. Het maximumbedrag bedraagt €60.000. Het minimale leenbedrag is vanaf 5000 euro lenen. 

Wilt u een kleiner bedrag lenen? Dan kunt u kiezen voor een minilening die begint vanaf €100 tot €5000 (afhankelijk van de aanbieder).

Belangrijk in een Directa review is dat u via deze kredietaanbieder direct een lening kunt afsluiten. U heeft geen hulp nodig van een financieel adviseur of een kredietbemiddelaar zoals De Nederlandse Kredietmaatschappij. Dit is het geval, omdat Directa krediet kan aanbieden vanuit de financiën van haar moederbedrijf Qander.

Is geld lenen bij Directa goedkoop? Immers, we kunnen direct lenen zonder tussenpartij. Het antwoord kan in praktijk tegenvallen. Uit onze ervaringen met Directa, en reviews van vele andere kredietaanbieders, blijkt deze partij niet altijd de laagste rente te bieden. Maar het kan in uw geval wel zo zijn. De rente is namelijk mede-afhankelijk van uw persoonlijke situatie en financieringbehoefte. 

Geld lenen kost geld. Een lagere rente kost minder geld. U doet er daarom goed aan om alle aanbieders te vergelijken.

Directa Ervaringen

directa-ervaringen

Zowel onze als klanten ervaringen met Directa zijn positief. De organisatie heeft al ruim 25 jaar ervaring in het verstrekken van leningen. Tevens ontvangt zij veel positieve reviews op platformen zoals Google reviews. Deze ervaringen berusten vooral op de snelle werkwijze en fijne klantenservices. 

Laten we een blik werken op enkele positieve én negatieve recensies. 

Positieve recensies

“Vanaf de eerste stap kreeg ik nuttig advies, zodat ik precies wist hoe ik de aanvraag moest indienen en waar deze voor bedoeld is. Daarna werd er onmiddellijk actie ondernomen en kreeg ik binnen een paar dagen een reactie. Ik zou Directa zeker aanbevelen!"
“Binnen een paar dagen van aanvraag tot betaling. Een lagere rentevoet is bijna niet te vinden. Directa biedt een hogere lening dan de meeste aanbieders en als u wilt kunt u deze verlengen over een langere periode, waardoor uw maandelijkse betalingen nog lager zijn. Kost wat extra, maar het is mogelijk. Na de aanvraag kun je jezelf bellen of laten bellen voor wat aanvullende vragen/bevestiging. In een paar minuten kun je via de website wat documenten uploaden en de volgende dag is het beoordeeld en goedgekeurd. De uitbetaling komt de volgende dag. Daarnaast zijn de medewerkers erg vriendelijk. Echt een top bedrijf.”

Er zijn voornamelijk positieve reviews en ervaringen met Directa. Toch dienen we in alle eerlijkheid ook te melden dat er potentieel betere kredietaanbieders zijn. Zo bieden sommige kredietaanbieders in vergelijking met Directa een lagere rente. Ook kan het zijn dat zij flexibelere looptijden aanbieden. En tot slot is de kredietrange van Directa in vergelijking relatief beperkt, namelijk van €5000 tot €60.000. Bij andere aanbieders is dit veelal tot €100.000 of zelfs meer. 

Vergelijk aanbieders van een persoonlijke lening.

Negatieve recensies

“Wachtte twee weken op de beoordeling. Er werden steeds meer documenten opgevraagd, waarna je weer twee dagen moest wachten op het volgende document dat werd opgevraagd. De automatische kennisgevingen per post dat de aanvraag was afgewezen, werden per vergissing verzonden wanneer een ander document was ontvangen. Ik was hiervan geschrokken. Dit is ook bij Directa aangegeven als feedback. Gelukkig stond het geld na goedkeuring een dag later alsnog op mijn rekening, maar het was lange tijd onzeker of de lening verstrekt kon worden.”
“Ik heb een afwijzing gehad bij Directa , ik heb altijd netjes betaald totdat ik ging scheiden en geld nodig had kon ik ineens niets meer aannemen om een onduidelijke reden. Heb een aantal keren contact opgenomen maar steeds werd ik geblokkeerd als een of andere oplichter terwijl ik nooit een BKR registratie heb gehad of niet bekend sta bij incassobedrijven als wanbetaler. Heb gewoon een goede baan. Snap nog steeds niet waarom...?? maar goed ik heb de restschuld afbetaald en zal iedereen in mijn omgeving waarschuwen voor dit bedrijf en vooral de zure onsympathieke medewerkers die zich superieur voelen aan de klant(en) achter hun bureau. Directa is gewoon stront en een rot bedrijf van binnen, ik raad iedereen aan dit te lezen en een andere financiële dienstverlener te zoeken die klantvriendelijkheid wel belangrijk vindt.”

Geld lenen kost geld en bevat risico’s. Het is daarom logisch dat kredietaanbieders als Directa ook negatieve ervaringen kennen. Het is goed om hiervan bewust te zijn. Leen geen geld indien u zich niet in de juiste positie bevindt 

Directa voor- en nadelen

We hervatten onze Directa review met een overzicht van voor- en nadelen. Deze voor- en nadelen zijn herleidt uit onze jarenlange ervaringen binnen de wereld van geld lenen. Daarnaast is het goed om zelf uw eigen onderzoek te doen.

Voordelen van Directa.nl

 • Biedt zowel persoonlijke leningen als krediet aan
 • Er zijn geen afsluitkosten
 • Een periode van 14 dagen voor bezinning
 • Boetevrij aflossen is mogelijk
 • Uw leningaanvraag wordt volledig digitaal verwerkt
 • Aanbod binnen 10 minuten
 • Meer dan vijfentwintig jaar expertise op het gebied van het aanbieden van leningen
 • Telefonische support indien wenselijk

Nadelen van Directa.nl

 • Het maximale leenbedrag is 60.000 euro
 • Rente niet altijd de laagste
 • Looptijd minimaal 24 maanden

Een conclusie op onze Directa review is dat een prima aanbieder is voor particulier geld lenen. Het is naar onze mening echter niet altijd de beste aanbieder. In sommige gevallen kan het zo zijn dat u in aanmerking komt voor een lagere rente via een concurrent. Daarom raden wij aan om naast Directa ook een aanvraag te doen bij kredietbemiddelaars als Krediet Groep, Leningen.nl en anderen. 

Tot slot is het in een review over Directa relevant te melden dat zij louter leningen aan particulieren verschaft. Bent u ondernemer? Lees dan hier over zakelijk geld lenen

Lening voorwaarden bij Directa

Er moet aan allerlei eisen worden voldaan voordat kredietverstrekkers zullen overwegen verantwoorde consumptieve leningen te verstrekken. Hierdoor is de kans op wanbetaling lager. Bovendien zijn de regels er om u te beschermen tegen de risico’s van geld lenen.

Bij Directa hanteren ze de volgende voorwaarden om een persoonlijke lening te kunnen krijgen:

Leeftijd & Kredietscore: De kredietnemer moet tussen de 21 en 68 jaar oud zijn, in het bezit zijn van in Nederland geldige identiteitsbewijzen en een minimumkredietscore van 600 hebben.

Minimum- en maximumbedragen: Het bedrag van de lening ligt tussen 5.000 en 60.000 euro.

Looptijd van de lening: De looptijd van de leningen varieert van vierentwintig tot honderdtwintig maanden.

Rentevoet: De rentevoet is competitief maar niet altijd de laagste. De rentekosten zijn afhankelijk van uw situatie, de looptijd en het leenbedrag.

Vervroegde aflossing: Bij Directa kunt u altijd een vervroegde aflossing doen zonder dat u daarvoor kosten hoeft te betalen.

BKR Registratie: De kredietnemer mag geen nadelige BKR-registratie hebben. De mogelijkheid om een Directa lening te verkrijgen wordt niet onmiddellijk uitgesloten door de aanwezigheid van uitstaande schulden, zoals met een positieve BKR-registratie.

Heeft u een negatieve BKR-registratie? In dat geval kunt u alleen geld lenen via een minilening zonder BKR. Let er echter op dat dit een dubieuze praktijk is met hoge rentekosten, korte looptijden en potentieel hoge additionele kosten zoals niet-nakoming van garantstelling.

Kosten van het lenen van geld

Er zijn een aantal verschillende aspecten die bijdragen tot de totale kosten van de lening. De belangrijkste aspecten waarmee rekening moet worden gehouden zijn het totale bedrag van de lening, de rentevoet, de looptijd, afsluitkosten en het al dan niet bestaan van boetes voor vervroegde aflossing. 

Het totale bedrag van de lening

Wanneer u een lening krijgt, bepaalt u hoeveel geld u wilt lenen. Hoe hoger het bedrag dat u wilt lenen, hoe hoger de totale kosten van de lening zullen zijn. U moet van tevoren beslissen hoeveel geld u wilt lenen, en u mag nooit meer lenen dan nodig is.

Rentevergoeding

Rentekosten zijn de kosten die worden betaald voor het gehele bedrag van de lening. Als u een lagere rentevoet hebt, zijn er minder uitgaven verbonden aan de lening.

Termijn of looptijd

Bij het afsluiten van een lening is het van groot belang de lengte van de aflossingsperiode te kennen. Uw betalingsschema zal in zekere mate worden bepaald door de lengte van de lening. Als u een kortere looptijd kiest, zullen uw maandelijkse betalingen altijd een groter bedrag aan hoofdsom en rente omvatten dan die met een langere looptijd. 

Directa.nl stelt voor een kortere looptijd te kiezen indien uw budget en omstandigheden dit mogelijk maken. Hierdoor heeft u uw financiering al eerder terugbetaald, waardoor uw totale kosten gegarandeerd lager uitvallen. U heeft namelijk gedurende een kortere periode rente betaald over het geleende bedrag, waardoor uw totale lasten omlaag gaan.

Boetevrij aflossen?

Als u over de nodige financiële flexibiliteit beschikt, is het een goed idee om extra aflossingen op uw lening te doen zonder dat u daarvoor extra kosten moet betalen. U kunt garanderen dat u de lening eerder hebt terugbetaald door extra aflossingen te doen zonder extra kosten of boetes te hoeven betalen. 

Hierdoor gaan de totale kosten van uw lening omlaag. Extra aflossen is altijd mogelijk bij Directa.nl, en u betaalt hier geen kosten voor.

Persoonlijke lening aanvragen bij Directa

Een persoonlijke lening is een optie voor wie Directa.nl bezoekt. Dit is een lening met een vooraf bepaalde aflossingstermijn en een vooraf bepaalde rentevoet. Zo bent u op de hoogte van de precieze datum waarop uw lening zal worden afbetaald, alsook van het totale bedrag dat het u zal kosten.

Rente bij een persoonlijke lening

directa-kosten-vergelijkenBron: directa.nl

De tabel hierboven geeft een overzicht van de rente en kosten bij Directa. De rente kan afwijken omdat deze gekoppeld is aan het rentebeleid in Nederland en Europa. Belangrijk om te weten is dat concurrentie een lagere vanaf rente biedt. Dit betekent dat Directa niet altijd de goedkoopste lening hoeft te bieden. 

Flex en Zeker lening bij Directa

U heeft naast de persoonlijke lening ook de mogelijkheid om via Directa.nl een Flex en Zeker krediet af te sluiten. U bepaalt zelf wanneer en hoeveel geld u van deze vorm van doorlopend krediet opneemt gedurende de eerste jaren. In die periode kunt u de afgeloste bedragen weer opnemen.

Rente op doorlopend krediet

directa-rente-kosten-reviewBron: directa.nl, augustus 2022

Over het algemeen is doorlopend krediet duurder dan een persoonlijke lening. Dit komt omdat de flexibiliteit van geld opnemen ook veel hoger is. In ruil hiervoor betaalt u meer rente.

Hoe vraag ik een lening aan?

Als u voor uw persoonlijke lening een bepaalde kredietverstrekker hebt gekozen, zijn er een paar eenvoudige taken die moeten worden vervuld. 

 1. Navigeer naar het gedeelte van de website waar aanvragen voor aanvullende leningen kunnen worden ingediend;
 2. Vraag de vrijblijvende offerte aan op basis van uw financieringsbehoefte;
 3. Geef alle relevante persoonlijke informatie die je hebt. Zorg ervoor dat de gegevens waarheidsgetrouw zijn;
 4. Het is mogelijk dat u papierwerk met uw bankgegevens en bewijs van inkomen moet opsturen;

De aanvraag wordt beoordeeld door een Directa-medewerker, die u zo snel mogelijk een kredietvoorstel doet. Dit kan enkele werkdagen duren; nadat uw aanvraag is aanvaard, krijgt u een overzicht van uw op maat gemaakte leenplan. Vink het vakje aan en klik op "aanvaarden" als u akkoord gaat. 

Wanneer alle informatie is ingevoerd, wordt het geld dat u hebt geleend binnen één tot enkele werkdagen op uw bankrekening gestort.

Na aanvaarding wordt u onmiddellijk verplicht om maandelijks betalingen te verrichten. In theorie wordt hiervoor maandelijks een bedrag van de aangewezen betaalrekening afgeschreven via een proces dat bekend staat als automatische incasso. Dit zal zo blijven zolang de zin in kwestie actief blijft. De kosten van elke maand worden vooraf in detail bepaald en worden vooraf aan de klant meegedeeld.

Opmerkingen of aanvulling op deze Directa review? Deel je ervaringen met ons in de reacties hieronder.

Disclaimer: let op! Lenen kost geld. Wij van minilening.nl bieden zelf geen krediet aan. Ook geven wij geen advies. Aangeboden informatie is puur ter educatie en vermaak. Genoemde cijfers kunnen afwijken met de actualiteit, gezien de volatiliteit in rente. Het is mogelijk dat dit artikel affiliatelinks bevat. 

Over de schrijver
Wij van Minilening.nl vergelijken persoonlijke leningen en doorlopend krediet van minileningen tot zakelijke leningen. Van kleine bedragen lenen als particulier of ZZP, tot aan grote bedragen zakelijk lenen vanuit uw bedrijf.
Reactie plaatsen

Zakelijke Lening Aanvragen

Een betrouwbare zakelijke lening voor ZZP en ondernemers vindt u bij ons. Wij vergelijken aanbieders voor zakelijk geld lenen. Wilt u een bedrijfslening aanvragen? Bekijk onze top 10 en selecteer op laagste rente of gunstige voorwaarden. U kunt al zakelijk lenen vanaf 1000 euro. Ook als u een startende ondernemer of ZZP bent.
zakelijke-minilening

Minilening Aanvragen

Heeft u een kleine persoonlijke (mini)lening nodig? U kunt een minilening aanvragen (zonder BKR) vanaf 100 euro. Een persoonlijke lening aanvragen (met BKR) kan vanaf 1000 euro. Kies de beste aanbieders uit vergelijk!
minilening-vergelijken