Lening Aanvragen als Startende Ondernemer zonder omzet: Alle mogelijkheden op een rij
30 augustus 2023 
7 min. leestijd

Lening Aanvragen als Startende Ondernemer zonder omzet: Alle mogelijkheden op een rij

Lening aanvragen als startende ondernemer zonder omzet: is het verstandig en wat zijn de mogelijkheden?

Wanneer u gaat ondernemen of al een ondernemer bent, dan is het heel normaal om af en toe geld te moeten lenen voor uw bedrijf. Afhankelijk van in welke markt u als ondernemer actief bent, kunnen diverse benodigdheden essentieel voor uw onderneming zijn. Het kan natuurlijk voorkomen dat u deze investeringen niet volledig zelf kunt of wilt financieren.

Om een voorbeeld aan te halen: iemand die als een zelfstandige in de bouw wilt beginnen, heeft in eerste instantie behoorlijk veel gereedschap en bouwmaterialen nodig. Deze kosten kunnen al snel behoorlijk hoog worden, vooral als startende ondernemer met nog geen omzet. In zulke situaties kan het voor veel ondernemers erg aantrekkelijk zijn om een lening af te sluiten. In dit artikel zetten we alle voor- en nadelen van een lening op een rij en bespreken we alles dat u moet weten om verantwoord een lening als ondernemer aan te gaan.

Zakelijke lening of zakelijk krediet als startende ondernemer?


Wanneer u als startende ondernemer een lening overweegt, dan komt u doorgaans voor de keuze te staan tussen twee opties: een zakelijke lening of een zakelijk krediet (ook wel rekening courant genoemd). Hieronder zullen we kort deze twee mogelijkheden bespreken en bekijken wat deze nu precies inhouden.

Zakelijke lening als startende ondernemer

Een zakelijke lening wordt doorgaans afgesloten voor een specifiek doel. Laten we voor het gemak weer het voorbeeld van een bouwbedrijf nemen. Stel dat u gereedschap en bouwmaterialen nodig heeft voor dat u kan starten met uw onderneming en dat u een goed beeld heeft van wat u precies nodig gaat hebben en wat de kosten hiervan zullen zijn. In dat geval kunt u een zakelijke lening afsluiten, aangezien u precies weet waar het geld aan besteed zal worden.

Het voordeel van een zakelijke lening is dat u in één keer over het volledige geleende bedrag beschikt. Hierdoor kunt u meteen de gewenste investeringen doen, zoals het aanschaffen van gereedschap. De lening betaalt u vervolgens in termijn af, inclusief de rente. Op deze manier heeft u een goed overzicht van de totale kosten en de aflossingen, aangezien deze periodiek zullen plaatsvinden.

Enkele betrouwbare aanbieders van zakelijke leningen in Nederland zijn:

Zakelijk krediet (rekening courant) als startende ondernemer

Een zakelijk krediet, of rekening courant, werkt net even anders dan een zakelijke lening. Hierbij reserveert u namelijk een bepaald bedrag bij een kredietverstrekker zonder dat u op dat moment precies weet hoeveel u zult gaan uitgeven. Dit is vooral geschikt voor als u als startende ondernemer nog geen nauwkeurige kostenbegroting hebt kunnen maken.

Met een zakelijk krediet kunt u flexibel geld opnemen wanneer u dat nodig heeft. Het maximale bedrag dat u kunt opnemen is gelijk aan het gereserveerde bedrag. Dat betekent dat u ook alleen rente betaalt over het bedrag dat u op dat moment heeft geleend en niet over het totale gereserveerde bedrag. Dit biedt u veel flexibiliteit en de mogelijkheid om snel uitgaven en investeringen te kunnen doen.

Enkele betrouwbare aanbieders van zakelijke kredieten (rekening courant) in Nederland zijn:

  • Bridgefund
  • Swishfund
  • 5in5
  • Floryn

Bij beide financieringsmogelijkheden is het vanzelfsprekend om rekening te houden met de rentekosten en met de verplichting van terugbetalen. Welke financiering beter bij u past, hangt af van uw persoonlijke situatie en verschilt per onderneming. Het kan daarom verstandig zijn om eventueel financieel advies in te winnen bij het kiezen van de meest geschikte optie voor uw startende onderneming.

Verschillende manieren van lenen


Binnen de bovenstaande twee manieren van zakelijk geld lenen bestaan er tevens nog verschillende opties die u kunt overwegen. Omdat iedere startende ondernemer zijn eigen specifieke wensen en behoeftes heeft, komt daar ook vaak een specifieke vorm van financiering bij kijken. Daarom is het belangrijk dat u goed op de hoogte bent van de beschikbare mogelijkheden.

Lening bij de bank aanvragen als startende ondernemer

Een van de oudste en meest vertrouwde manieren om geld te lenen is via een lening bij de bank. Uw huidige bank biedt waarschijnlijk ook leningen voor ondernemers aan. Het grote voordeel hierbij is dat u al bekend bent met de bank. Bovendien hebben banken vaak gemakkelijker toegang tot geld, waardoor ze gunstige rentes kunnen aanbieden.

Wel is het belangrijk om te onthouden dat banken ook eisen stellen bij het verstrekken van leningen. Zo zullen ze bijvoorbeeld uw kredietwaardigheid controleren en ze willen waarschijnlijk uw bedrijfsplannen inzien en beoordelen. Het is daarom aan te raden om uw financiële documenten en ondernemingsplan goed voor te bereiden om zo uw kansen op goedkeuring te vergroten.

Een minkrediet aanvragen als startende ondernemer

Het aanvragen van een minikrediet is ook een veelgebruikte manier om een lening af te sluiten als startende ondernemer. In feite is een minikrediet bedoeld voor het verstrekken van kleine leningen, waarbij u als ondernemer dus een relatief beperkt bedrag leent, vaak met een maximum van 50.000 euro.

Het aantrekkelijke van minikredieten is de flexibiliteit in de looptijd. Deze varieert doorgaans tussen de 1 tot 10 jaar, afhankelijk van het bedrag dat u gaat lenen. Vaak heeft u de mogelijkheid om zelf een aflossingsperiode te kiezen die aansluit bij uw persoonlijke wensen. Hierbij is het natuurlijk wel belangrijk om een periode te kiezen die past bij uw verwachte toekomstige inkomsten.

Ook voor het verkrijgen van een minikrediet als startende ondernemer is een degelijk financieel plan vereist. Dit hoeft geen uitgebreid boekwerk te zijn, maar het moet wel helder en overtuigend uw plannen presenteren. Door een duidelijk beeld te geven van hoe u van plan bent het geld te gaan investeren en welke resultaten u verwacht te behalen, vergroot u de kans op goedkeuring van de kredietverstrekker.

Leasen als startende ondernemer

Leasen is een populaire vorm van lenen die op diverse zakelijke gebieden wordt toegepast. De meeste bekende vorm van leasen is uiteraard het leasen van auto’s. Dit kan zowel voor personenauto's als bedrijfsbussen mogelijk zijn. Door maandelijks een vast bedrag aan de leasemaatschappij te betalen, krijgt u het recht om één of meerdere auto’s te gebruiken.

Naast het leasen van auto’s zijn er nog veel meer mogelijkheden die interessant kunnen zijn als startende ondernemer. Denk hierbij aan het leasen van bijvoorbeeld printers of computers. Het is echter wel heel belangrijk om vooraf goed te onderzoeken wat in uw specifieke situatie het meest voordelig is. Soms kan het financieel voordeliger zijn om bepaalde benodigdheden gewoon aan te schaffen in plaats van ze te leasen.

Investeerders zoeken als startende ondernemer

Wanneer u van plan bent om een nieuw product te gaan ontwikkelen of een innovatief bedrijf op te zetten, dan kan het zoeken van investeerders een heel interessante mogelijkheid zijn. Hierbij is het wel van groot belang om te realiseren dat investeerders vaak een aandeel in uw onderneming willen. Dit is heel anders dan bij een lening, waar u doorgaans gewoon volledig eigenaar blijft van uw onderneming.

Het aantrekken van investeerders vereist dan ook een zorgvuldige aanpak. Het is niet alleen belangrijk om een helder bedrijfsplan te hebben, maar ook of u de potentiële winstgevendheid van uw onderneming goed kunt onderbouwen. Investeerders willen namelijk inzicht krijgen in hoe hun financiële inbreng zal bijdragen aan de groei en het succes van uw bedrijf. Het is daarom belangrijk om goed de voor- en nadelen van het aantrekken van investeerders af te wegen.

Tips geld lenen als startende ondernemer zonder omzet


Ondernemer is vaak een weg van grote hoogtes en diepe dalen. Als startende ondernemer kan het verkrijgen van de benodigde financiering daarom een belangrijke stap zijn op uw reis naar succes. Hieronder noemen we een aantal cruciale tips, zodat ook u uiteindelijk een zakelijke lening kunt afsluiten.

Stel eerst een gedegen bedrijfsplan op voordat u gaat lenen

Voordat u überhaupt overweegt om als startende ondernemer een lening aan te vragen, is het van belang om een uitgebreid en doordacht bedrijfsplan te maken. In dit plan moet u duidelijk laten zien  welk type onderneming u van plan bent op te zetten, welke benodigdheden u nodig heeft en welke doelen u nastreeft.

Vrijwel iedere serieuze kredietverstrekker verwacht een solide bedrijfsplan, wanneer u bij hen aanklopt voor een financiering. Zij willen de risico’s namelijk zoveel mogelijk minimaliseren en goed weten aan wie ze precies geld gaan uitlenen. Een goed bedrijfsplan laat zien dat u serieus bent over uw onderneming en er echt vertrouwen in hebt. Besteed hier dan ook genoeg aandacht aan, alvorens u een lening gaat aanvragen.

Zorg voor een goede en betrouwbare administratie

Voor een startende ondernemer is het aanvragen van een lening of krediet aanvragen een logische keuze. Maak ook hierbij verwachten kredietverstrekkers een goede en betrouwbare administratie. Op deze manier kunnen ze begrijpen hoe u van plan bent om het geleende geld te gaan gebruiken en of dit het risico waard is.

Een betrouwbare administratie vergroot uw geloofwaardigheid en ook de kans op goedkeuring van een lening. Zorg er daarom voor dat uw administratie sluitend is en bovendien alle benodigde informatie bevat om een goed beeld te geven van uw financiële situatie. Met een nauwkeurige administratie toont u niet alleen uw professionele aanpak aan, maar ook uw vermogen om verantwoordelijk om te gaan met geld.

Houd rekening met een mogelijk onderpand

Bij grotere lening moet u altijd rekening houden met de mogelijk dat de kredietverstrekker een onderpand van u eist. Ook dit heeft weer te maken met het feit dat aanbieders van leningen graag hun risico’s minimaliseren. Een onderpand is vaak een woning of een bedrijfspand, maar het kan ook een persoonlijk bezit zijn, zoals bijvoorbeeld een duur sieraad.

Wanneer u de lening uiteindelijk niet kunt aflossen, heeft de kredietverstrekker toch nog het onderpand als een garantie van waarde. Het is daarom belangrijk om goed op de hoogte te zijn van de voorwaarden die een kredietverstrekker stelt aan het onderpand. In het scenario dat u niet meer aan de verplichtingen van de lening kunt voldoen, is de kans groot dat u het onderpand verliest.

Vergelijk altijd meerdere aanbieders met elkaar

Voordat u een weloverwogen beslissing kunt nemen over het aanvragen van een lening als startende ondernemer, is het van belang om altijd verschillende kredietverstrekkers met elkaar te vergelijken. Elke aanbieder hanteert namelijk zijn eigen, unieke voorwaarden en het is belangrijk om deze goed te analyseren om zo de juiste keuze te kunnen maken.

Neem ook genoeg tijd om aspecten zoals rentetarieven, looptijden en overige voorwaarden te bekijken. Alleen door goed te vergelijken kunt u de beste financiering vinden die goed aansluit bij uw specifieke behoeftes en doelen. Het kiezen van de juiste kredietverstrekker is essentieel om een vliegende start te hebben met uw onderneming.

Over de schrijver
Wij van Minilening.nl vergelijken persoonlijke leningen en doorlopend krediet van minileningen tot zakelijke leningen. Van kleine bedragen lenen als particulier of ZZP, tot aan grote bedragen zakelijk lenen vanuit uw bedrijf.
Reactie plaatsen

Zakelijke Lening Aanvragen

Een betrouwbare zakelijke lening voor ZZP en ondernemers vindt u bij ons. Wij vergelijken aanbieders voor zakelijk geld lenen. Wilt u een bedrijfslening aanvragen? Bekijk onze top 10 en selecteer op laagste rente of gunstige voorwaarden. U kunt al zakelijk lenen vanaf 1000 euro. Ook als u een startende ondernemer of ZZP bent.
zakelijke-minilening

Minilening Aanvragen

Heeft u een kleine persoonlijke (mini)lening nodig? U kunt een minilening aanvragen (zonder BKR) vanaf 100 euro. Een persoonlijke lening aanvragen (met BKR) kan vanaf 1000 euro. Kies de beste aanbieders uit vergelijk!
minilening-vergelijken