Lening Aanvragen als ZZP | Minilening.nl
12 januari 2023 
5 min. leestijd

Lening Aanvragen als ZZP | Minilening.nl

Bent u freelancer of ZZP en heeft u krediet nodig? Een lening aanvragen als ZZP is mogelijk op verschillende manieren. In dit artikel leggen wij de diverse opties toe. Van waar u op moet letten bij een ZZP lening tot aan een vergelijking van verschillende kredietleningen. Allemaal geschikt voor freelancers, ZZP’ers en ondernemers met eenmanszaak. 

Laten we beginnen!

Een lening aanvragen als ZZP: waar moet je rekening mee houden?

Hoe ZZP lening aanvragen 

Het hebben van een checklist in de hand kan het proces stimuleren, ongeacht het type lening. Voordat je overgaat tot lening opties als zzp'er of ZZP'er, moet je een aantal bewijzen of randvoorwaarden verzamelen. Een lening aanvragen als ZZP in Nederland kan gemakkelijk zijn, maar overweeg het volgende voordat u dat doet:

1. Bewijs van inkomen

Cijfers zijn belangrijk. Om als ZZP'er een lening aan te vragen kan het leveren van bewijs over inkomsten de lening versnellen en makkelijk maken. Het is heel gewoon om als ZZP'er een onregelmatige inkomstenstroom te hebben, maar toch zullen kredietverstrekkers eerder naar bewijs kijken dan ernaar willen luisteren. Documenteer uw maandelijkse netto-inkomen en haal het gemiddelde eruit om de cijfers zo nauwkeurig mogelijk te presenteren.

2. Kredietscore en geschiedenis

Wat is een kredietscore? In Nederland is het een getal dat uw kredietgeschiedenis weergeeft. In principe gebruiken kredietverstrekkers het om te bepalen of ze de lening al dan niet goedkeuren en welke voorwaarden ze stellen.

Zelfs voor freelancers of "zzp'ers" (zelfstandig zonder personeel) zullen kredietverstrekkers het Nationaal Krediet Registratie Systeem (BKR) gebruiken voor controle. Dit is het proces waarbij informatie over de kredietgeschiedenis wordt opgevraagd bij het bureau - met betrekking tot eerdere leningen, betalingen en creditcards.

Leners met een hoge kredietscore kunnen waarschijnlijk een lening goedgekeurd krijgen tegen een lage rente. Een lage kredietscore kan echter zelfs leiden tot een volledige afwijzing van de lening of een hogere rente. Dus voordat je als zelfstandige een lening aanvraagt, moet je openstaande debiteuren vereffenen, het aantal kredietaanvragen beperken en (eventuele) tijdige betalingen doen. Het verbeteren van de kredietscore vergroot de kans op goedkeuring van een ZZP lening.

3. Rente bij ZZP lening

Een zakelijke lening ZZP kost geld. U kunt een lening als ZZP’er aftrekken van de omzet. Toch is het zo dat lagere kosten altijd beter zijn. 

Onderzoek naar de kredietverstrekker is even belangrijk als de geschiedenis van de kredietnemer. Rentevoeten zijn nooit hetzelfde tussen twee kredietverstrekkers. Maak dus, voordat u uw keuze definitief maakt, een vergelijkingstabel om er zeker van te zijn dat u de beste deal krijgt.

Op Minilening.nl kunt u diverse leningen vergelijken, zowel persoonlijke leningen als bedrijfsleningen. Als ZZP’er kunt u beide aanvragen, echter kan een bedrijfslening alleen voor zakelijke doeleinden gebruikt worden. Een persoonlijke lening is niet zakelijk aftrekbaar, maar u kunt dit type lening wel inzetten voor persoonlijke doeleinden. 

4. Terugbetalingsvoorwaarden

De terugbetalingsvoorwaarden omvatten het volgende:

 • Duur van de lening
 • Maandelijkse betalingen

Beide zijn afhankelijk van het kredietverleden en de geldschieter zelf. Voordat u de overeenkomst ondertekent, moet u nagaan of de betalingen realistisch zijn. Besef u goed dat ook als ZZP’er u een lening tijdig moet terugbetalen. U tekent een schuldbekentenis. Een juridisch bindende overeenkomst. Wanneer u niet voldoet aan terugbetalingsvoorwaarden, dan heeft dit nadelige consequenties. Zowel financieel als emotioneel. 

5. Onderpand

Een onderpand betekent dat er iets in het contract wordt opgenomen voor het geval er niet wordt afgelost. Dit kan elk soort eigendom zijn, zelfs een auto. Zorg ervoor dat u duidelijkheid krijgt over de zekerheden en de gevolgen die daaraan verbonden kunnen zijn voordat u het contract ondertekent.

6. Type lening

Tot slot is een van de belangrijkste factoren het type lening. Hoewel persoonlijke leningen en hypotheken goed kunnen werken, past het krijgen van een zakelijke lening meer bij het aanvragen van een lening als freelancer.

Een weloverwogen beslissing is belangrijk, dus beschouw al het bovenstaande als een 'checklist' bij een lening aanvragen als ZZP. Wat voor sommige freelancers werkt, werkt misschien niet voor anderen - het kan allemaal afhangen van de sector en de jarenlange ervaring.  Met dat gezegd, laten we de verschillende zakelijke leningopties voor zelfstandigen in Nederland vergelijken.

ZZP Lening Vergelijken

lening aanvragen als ZZP'er 

ZZP leningen hebben een voordeel ten opzichte van andere beschikbare opties. Ten eerste kunnen ze helpen bij de bedrijfsvoering en uitbreiding van uw eenmanszaak. Maar met zoveel zakelijke lening opties in Nederland, kan het moeilijk zijn om de ZZP lening te kiezen die het beste past. 

Enkele populaire opties om als freelancer of "zzp-er" (zelfstandig zonder personeel) in Nederland een zakelijke lening te overwegen zijn de volgende:

 • Banklening: Een traditionele banklening heeft concurrerende rentetarieven en biedt verschillende aflossingstermijnen. Strikte eisen en zekerheden kunnen echter de charme van de deal wegnemen.
 • Microkredieten: Microleningen zijn kleine, kortlopende leningen bedoeld voor kleine bedrijven en freelancers. Deze leningen zijn gemakkelijker te verkrijgen dan traditionele bankleningen, maar ze kunnen een hogere rente hebben. Minikrediet kent een hoger risico.
 • Leningen van de overheid: De Nederlandse overheid biedt verschillende leningprogramma's voor kleine bedrijven en freelancers. Deze leningen kunnen concurrerende rentetarieven en flexibele aflossingstermijnen hebben, maar ze kunnen ook strenge eisen hebben en het kan langer duren om ze aan te vragen.
 • Peer-to-peer leningen: Peer-to-peer lending platforms stellen u in staat om rechtstreeks geld te lenen van individuen in plaats van instellingen. Deze leningen kunnen concurrerende rentetarieven en flexibele terugbetalingsvoorwaarden hebben, maar het kan ook moeilijker zijn om ervoor in aanmerking te komen.

Wat te doen in plaats daarvan: Een lijst van zakelijke leningverstrekkers voor ZZP lening

We hebben een aantal kredietverstrekkers (samen met hun unieke kenmerken) voor ZZP lening in Nederland op een rijtje gezet. Bij iedere aanbieder kunt u een lening aanvragen als ZZP of freelancer. Elk van de onderstaande heeft verschillende bedragen die ze bereid zijn te lenen. Ze hanteren ook andere voorwaarden. Bovendien kunt u selecteren op de laagste rente. Let wel dat dit online aanbieders zijn, die afwijken van de traditionele bank. U wilt mogelijk beide opties onderzoeken

Aanbieders vergelijken

Bridgefund:

 • Subsidiabel bedrag: Een bedrijfslening van maximaal 250.000 euro
 • Overdrachtstijd: 24 uur
 • Aanvraag vereisten: 5 minuten verwerking, jaarlijkse omzet vermelden, ook het doel van de lening (marketing, herfinanciering, enz.).
 • Kenmerken/highlights: Leningen met vaste rente, opnemen in termijnen

Qeld:

 • Subsidiabel bedrag: Tot 200.000 euro
 • Overschrijvingstijd: Lening wordt dezelfde dag nog overgemaakt
 • Lening termijn opties: 6 maanden, 12 maanden, 18 maanden
 • Geeft een snelle berekening van de maandelijkse kosten
 • Uitzonderlijke kenmerken: Beschikbaarheid van 24/7 klantenservice, gratis offerte met niet-bindende voorwaarden.

Capitalbox:

 • Subsidiabel bedrag: Tussen 10.000 euro en 350.000 euro
 • Overdrachtstijd: Binnen 24 uur
 • Aanvraag vereisten: Geen afspraak of uitgebreid papierwerk
 • Uitzonderlijke kenmerken: Niet-bindend voorstel, maandelijkse betalingen met vaste rente.

Swishfund:

 • Subsidiabel bedrag: Tussen 3.000 en 1.000.000 euro
 • Overdrachtstijd: Binnen 1 dag/24 uur
 • Aanvraagvereisten: Geen kredietcontroles nodig, aanvraagprocedure is ongeveer 2 minuten, jaarlijkse omzet vereist (minimaal 50.000 euro), inschrijving bij de Kamer van Koophandel en moet een zakelijke rekening hebben. 
 • Highlights: Niet-bindend aanbod, automatische pinbetaling

Floryn:

 • Geeft tot 3 miljoen euro binnen 24 uur.
 • Vaste rente en wekelijkse termijnen
 • U hoeft geen jaarcijfers en plannen in te dienen.
 • Bedrijfskrediet voor ondernemers
 • Geldbedrag dat voor de lener wordt klaargemaakt, terugbetaling per maand, 
 • Automatische aflossingen met behulp van de handige app.
 • Voorwaarden: Inschrijving vereist bij de Kamer van Koophandel (gedurende ten minste 6 maanden bestaand) - deze voorwaarden gelden zowel voor zakelijke kredieten als voor zakelijke leningen.

5in5 (lening voor kleine bedrijven)

 • Subsidiabel bedrag: Tussen 500 euro en 5000 euro
 • Transfer tijd: Dezelfde dag
 • Toepassingsvereisten: 5 minuten verwerking van de aanvraag, geen minimum omzetvereisten
 • Uitzonderlijke kenmerken: Kleine zakelijke leningen met een lage dagelijkse rente

Conclusie van lening aanvragen als ZZP

Als freelancer of ZZP’er zijn er diverse mogelijkheden voor een lening aanvragen. Er zijn verschillende aanbieders die u kunt vergelijken bij een ZZP lening. Van banken tot aan online kredietaanbieders. Let daarbij op de aangegeven tips. Geld lenen als ZZP’er kost geld. Fiscaal gezien kan het interessant zijn, maar u wilt mogelijk uw boekhouder raadplegen of uw eenmanszaak solvabel genoeg is. 

Disclaimer: let op! Lenen kost geld. Wij van minilening.nl bieden zelf geen krediet aan. Ook geven wij geen (persoonlijk) advies. Aangeboden informatie is puur ter educatie en vermaak. Genoemde informatie kan afwijken van de actualiteit, gezien de volatiliteit in rente. Het is mogelijk dat dit artikel affiliatelinks bevat. 

Over de schrijver
Wij van Minilening.nl vergelijken persoonlijke leningen en doorlopend krediet van minileningen tot zakelijke leningen. Van kleine bedragen lenen als particulier of ZZP, tot aan grote bedragen zakelijk lenen vanuit uw bedrijf.
Reactie plaatsen

Zakelijke Lening Aanvragen

Een betrouwbare zakelijke lening voor ZZP en ondernemers vindt u bij ons. Wij vergelijken aanbieders voor zakelijk geld lenen. Wilt u een bedrijfslening aanvragen? Bekijk onze top 10 en selecteer op laagste rente of gunstige voorwaarden. U kunt al zakelijk lenen vanaf 1000 euro. Ook als u een startende ondernemer of ZZP bent.
zakelijke-minilening

Minilening Aanvragen

Heeft u een kleine persoonlijke (mini)lening nodig? U kunt een minilening aanvragen (zonder BKR) vanaf 100 euro. Een persoonlijke lening aanvragen (met BKR) kan vanaf 1000 euro. Kies de beste aanbieders uit vergelijk!
minilening-vergelijken