Keuken Financieren: Alle Lening Opties op Rij | Minilening.nl
26 november 2022 
5 min. leestijd

Keuken Financieren: Alle Lening Opties op Rij | Minilening.nl

Een nieuwe keuken kopen of de bestaande keuken verbouwen? Een keuken financieren wordt steeds gebruikelijker in Nederland. Daarbij kunt u een keuken kopen met eigen geld, al is dit soms nogal kostbaar. Een alternatief is geld lenen voor de (nieuwe) keuken (renovatie). In dit artikel zetten wij alle lening opties voor keuken financiering op een rij. Daarnaast geven we tips en uitleg over de mogelijkheden.

Keuken financieren met een lening: waar moet u rekening mee houden?

geld-lenen-voor-nieuwe-keuken

Een keuken financieren is prima mogelijk in Nederland. Er zijn verschillende soorten leningen waarmee u de keuken financieren kan.  Deze leningen hebben een aantal gezamenlijke kenmerken, zoals dat ze allemaal geld kosten. Maar de voorwaarden kunnen wel verschillen.

Denk ten eerste aan de rentevoet en of deze vast of variabel is. Ten tweede, denk na over de looptijd van de lening en hoe lang je nodig hebt om het terug te betalen. Tot slot, zorg ervoor dat u eventuele kosten begrijpt die verbonden zijn aan het lenen van geld om een keuken te kopen of verbouwen.

Kijk bij het vergelijken van leningen dus naar meer dan alleen de rentevoet. Denk aan de totale kosten van het lenen, inclusief eventuele kosten die aan de lening verbonden zijn. Denk ook na over hoe lang de duur van de aflossing zou zijn, samen met de maandelijkse betaling criteria. Een zeer belangrijke factor die speelt bij de financiering van de keuken is de kredietscore.

Goed krediet heeft invloed op keuken financieren in Nederland

Een kredietlening in Nederland is een soort lening waarbij je geld kunt lenen bij een kredietverstrekker en dat geld vervolgens kunt gebruiken om in de loop van de tijd dingen te betalen. Het krijgen van een kredietlening is mogelijk door je aan te melden bij een bank of andere financiële instelling.

Enkele gemeenschappelijke kenmerken van kredietleningen zijn vaste rentetarieven, flexibele aflossingstermijnen en geen verborgen kosten of lasten. Als het gaat om de financiering van een keuken in Nederland, zal het hebben van een relevante kredietscore een grote invloed hebben op de beschikbare opties.

Een goed krediet betekent een lagere rente op de lening en in aanmerking komen voor betere rentetarieven en voorwaarden van kredietverstrekkers. Het betekent ook dat u van banken eersteklas leentarieven krijgt, wat gedurende de looptijd van de lening duizenden euro's kan besparen. Het is ook zeer waarschijnlijk dat u in aanmerking komt voor een langere aflossingstermijn, wat uw maandelijkse betalingen verder kan verlagen.

Keuken financieren met eigen geld vs. geld lenen

goedkoop-keuken-financieren

Als het gaat om de financiering van een nieuwe keuken, zijn er voor- en nadelen aan het gebruik van eigen geld versus geld lenen. Als we de middelen hebben om de keuken rechtstreeks te betalen, kan dat geld besparen op rentebetalingen.

In de meeste gevallen is het financieel slimmer om een keuken te financieren met eigen geld. Zo gaat u geen schulden aan. Het risico is derhalve lager.

Er is alleen één theoretisch geval waarin een keuken financieren met een lening goedkoper is dan eigen geld gebruiken. Dit geval is wanneer de rente laag is.

Stel dat u 10.000 euro nodig heeft voor verbouwen van de keuken. Als de rente laag is met 2%, dan kost de lening 2% rente. In dit geval zou u theoretisch gezien uw eigen 10.000 euro kunnen beleggen. U dient dan een rendement boven de 2% te realiseren, wat al vrij eenvoudig is. Maar hoe hoger de rente, bijvoorbeeld 5%, hoe minder aantrekkelijk dit verschil. Bovendien kent beleggen risico’s tot geld verlies. Meer van dit soort financiële tips lees je in ons artikel over rijk worden voor beginners.

Al met al bepaalt de kredietscore meestal de juiste optie voor de financiering van de keuken met een lening. Een persoonlijke lening zou bijvoorbeeld een jaarlijks percentage toepassen dat passend is in tegenstelling tot het krediet. Laten we de opties goed bespreken, namelijk ofwel een hypothecaire lening, een persoonlijke lening of doorlopend krediet.

Optie 1: hypothecaire lening

Volgens een recente studie bedragen de gemiddelde kosten van een keukenrenovatie in Nederland 17.500 euro. Voor veel huiseigenaren is dit prijskaartje simpelweg te hoog om uit eigen zak te financieren.

De eerste optie is een aanvullend of tweede hypotheek aanvragen om uw keuken te bekostigen. Dit kan zowel bij een nieuwe keuken kopen, of uw bestaande keuken verbouwen. In dit geval kan uw aanvullende hypotheek aanvragen. Al zijn hier wel wat haken en ogen aan, en kan het beslist niet altijd van toepassing zijn.

Een aanvullend of tweede hypotheek kan een lage rente hebben, maar gaan ook gepaard met het risico van afscherming als we in gebreke blijven met de lening. Bedenk dat bij deze optie het huis als onderpand wordt gebruikt, wat betekent dat het risico bestaat dat het huis verloren gaat als de betalingen niet worden gedaan.

  • Een goede kredietwaardigheid is essentieel om een lening voor keukenfinanciering te krijgen
  • Het eigen vermogen moet voldoende zijn om de lening te dekken.
  • Een LTV (loan-to-value) van 70% of hoger wordt door een meerderheid van de kredietverstrekkers vereist

U kunt een aanvullend of tweede hypotheek aanvragen via de bank, of via een vastgoedspecialist zoals RNHB.

Optie 2: Keuken financieren met overwaarde

Uw keuken financieren met overwaarde is een soort lening waarbij eigen vermogen van onroerend goed wordt geleend en daarvoor contant geld in één keer wordt ontvangen. We kunnen dit vergelijken met een tweede hypotheek, maar in dit geval gebruik je de overwaarde van uw woning. Houd in gedachten dat belastingaftrek ook betrokken kan zijn bij de rente op deze lening.

Optie 3. Keuken financieren met een persoonlijke lening

Persoonlijke leningen zijn een geweldige optie voor de financiering van uw keuken omdat ze concurrerende tarieven en flexibele aflossingstermijnen bieden. Ze kunnen worden gebruikt voor verschillende doeleinden, waaronder woningverbeteringen, schuldconsolidatie en grote aankopen. Niet te vergeten dat de aanvraagprocedure voor dergelijke leningen eenvoudig en snel is.

Dit is een interessante optie voor keukenfinanciering wanneer er niet genoeg eigen vermogen in het eigendom is. Dit soort leningen zijn ongedekt, dus het gebruik van een soort activa of eigendom als onderpand is niet vereist. Persoonlijke leningen van een bank of kredietinstelling kunnen een hogere rente hebben, maar zullen niet uw huis in gevaar brengen als u in gebreke blijft.

Als u een persoonlijke lening overweegt om uw keuken te financieren, vergelijk dan de aanbiedingen van meerdere kredietverstrekkers om de laagste rente en voorwaarden te krijgen. Zorg ervoor dat u de kleine lettertjes zorgvuldig leest en zorg ervoor dat de maandelijkse betalingen betaalbaar zijn. Een belangrijk aspect om in gedachten te houden is de kredietscore - als het laag is, zal de rente relatief hoog zijn. Aan de andere kant, als de kredietscore hoog is, zal de rente laag zijn. Al met al is de kredietscore een belangrijke factor om een lening veilig te stellen (zoals eerder vermeld).

Hieronder staan enkele populaire kredietverstrekkers in Nederland voor persoonlijke leningen:

Optie 4. Zakelijke lening voor nieuwe keuken

Gaat u de nieuwe keuken voor zakelijke doeleinden gebruiken, zoals in de bedrijfskantine? In dit geval kunt u een keuken financieren middels een zakelijke lening. Dit biedt voor- en nadelen, en kan in sommige gevallen leiden tot aantrekkelijke fiscale voordelen. De rentekosten zijn namelijk fiscaal aftrekbaar binnen uw onderneming.

Om deze optie te benutten dient u uiteraard ondernemer te zijn. Ook moet de (nieuwe) keuken aantoonbaar worden gebruikt voor zakelijke doeleinden. Indien dit het geval is, kunt u hier een bedrijfslening bekijken.

Vragen of opmerkingen omtrent uw keuken financieren? Stel ze hieronder in de reacties, en Minilening.nl denkt met u mee.

Disclaimer: let op! Lenen kost geld. Wij van minilening.nl bieden zelf geen krediet aan. Ook geven wij geen (persoonlijk) advies. Aangeboden informatie is puur ter educatie en vermaak. Genoemde informatie kan afwijken van de actualiteit, gezien de volatiliteit in rente. Het is mogelijk dat dit artikel affiliatelinks bevat. 

Over de schrijver
Wij van Minilening.nl vergelijken persoonlijke leningen en doorlopend krediet van minileningen tot zakelijke leningen. Van kleine bedragen lenen als particulier of ZZP, tot aan grote bedragen zakelijk lenen vanuit uw bedrijf.
Reactie plaatsen

Zakelijke Lening Aanvragen

Een betrouwbare zakelijke lening voor ZZP en ondernemers vindt u bij ons. Wij vergelijken aanbieders voor zakelijk geld lenen. Wilt u een bedrijfslening aanvragen? Bekijk onze top 10 en selecteer op laagste rente of gunstige voorwaarden. U kunt al zakelijk lenen vanaf 1000 euro. Ook als u een startende ondernemer of ZZP bent.
zakelijke-minilening

Minilening Aanvragen

Heeft u een kleine persoonlijke (mini)lening nodig? U kunt een minilening aanvragen (zonder BKR) vanaf 100 euro. Een persoonlijke lening aanvragen (met BKR) kan vanaf 1000 euro. Kies de beste aanbieders uit vergelijk!
minilening-vergelijken