Renteloze lening familie: Geld lenen van familie
20 augustus 2023 
5 min. leestijd

Renteloze lening familie: Geld lenen van familie

Renteloze lening familie: geld lenen zonder rente bij familie.

Soms kan het voorkomen dat u even krap bij kas zit of een grote uitgave moet doen. In dit geval is het mogelijk om geld te lenen, zodat u toch over voldoende geld beschikt. Geld lenen kost geld en het liefst wilt u zo min mogelijk rente betalen. Door een renteloze lening af te sluiten bij een familielid, kunt u toch zonder kosten geld lenen.

Een renteloze lening bij familie brengt enkele belangrijke voordelen en nadelen met zich mee. In dit artikel bespreken we alles wat u moet weten als u geld gaat lenen bij uw familie. Tot slot geven we u nog enkele tips mee, waardoor u goed voorbereid geld kunt lenen zonder rente bij uw familie.

Het belangrijkste bij een renteloze lening via familie

Het meest belangrijke bij een renteloze lening via uw familie, is om altijd goede afspraken te maken. Begin met duidelijk te communiceren over het bedrag dat u wilt lenen. Wees realistisch over wat u nodig heeft en wat voor uw familielid haalbaar is om uit te lenen.

Ook de terugbetalingstermijn is een cruciaal onderdeel van de afspraak. Bepaal of u het volledige bedrag in één keer wilt terugbetalen of dat een afbetalingsplan meer passend is. Mocht uw financiële situatie gedurende de looptijd verbeteren, overweeg dan de optie om sneller af te lossen. Het is heel belangrijk om dit soort flexibiliteit ook in de afspraken op te nemen.

Al deze afspraken kunt u het beste op papier vastleggen. Dit biedt niet alleen helderheid, maar het kan ook toekomstige misverstanden en ruzies voorkomen. Hoewel het niet verplicht is om naar een notaris te gaan, kan dit wel verstandig zijn. Op deze manier staat alles officieel genoteerd en zijn beide partijen beschermd.

Bepaal hoeveel u wilt lenen via een renteloze lening

Voordat u een renteloze lening bij familie aangaat, is het belangrijk om te bepalen hoeveel u daadwerkelijk kunt lenen. Wanneer u maandelijks de lening gaat aflossen, worden uw vaste lasten namelijk groter. Maak daarom vooraf een berekening of u ruimte heeft voor de bijkomende lasten van een lening.

Mocht u ervoor kiezen het geleende bedrag in één keer terug te betalen, dan is een spaarplan noodzakelijk. Het is verstandig om maandelijks een deel van uw inkomen opzij te zetten om zo uiteindelijk de lening terug te kunnen betalen. Daarnaast is het altijd raadzaam om een financiële buffer te behouden. Onvoorziene uitgaven kunnen namelijk altijd opduiken en het is belangrijk dat deze geen problemen gaan vormen voor uw afbetaling.

Renteloze lening familie en de belastingdienst


Wanneer u overweegt om een renteloze lening af te sluiten bij een familielid, moet u rekening houden met de regels van de belastingdienst. Een grote lening zonder rente kan de belastingdienst beschouwen als een schenking. Afhankelijk van het geleende bedrag kan er dan ook schenkbelasting in rekening worden gebracht.

Het maximaal renteloos te lenen bedrag verschilt op basis van de relatie met het betreffende familielid. Bij directe familieleden is dit bedrag vastgesteld op € 6.035. Dit is het geval bij bijvoorbeeld geld lenen van ouders. Wanneer u geld wilt lenen van verdere familieleden, denk aan een zus of een opa, dan ligt het limiet op € 2.418. Wanneer het geleende bedrag groter is dan deze grenzen, kan er schenkbelasting in rekening worden gebracht.

Mocht u een groter bedrag willen lenen, dan is het wellicht verstandiger om een lening met rente te overwegen. Zo vermijdt u de beperkingen en mogelijke belastingen die een renteloze familielening met zich meebrengen. Onder de streep kan dit zelfs goedkoper zijn.

Geld en familie: Mogelijke gevaren

Het oude Nederlandse gezegde "Met familie moet je wandelen, niet handelen" benadrukt de gevoelige aard van geld binnen families. Een renteloze lening van een familielid mag op het eerste gezicht misschien voordelig lijken, maar de emotionele kosten kunnen erg hoog oplopen.

Het kan altijd gebeuren dat u moeite heeft met het aflossen van uw renteloze lening bij familie. In zulke situaties wordt de relatie met uw familielid enorm op de proef gesteld. Is uw band sterk genoeg om deze druk te weerstaan? Het laatste wat iemand wil is dat een lening de oorzaak wordt van verdeeldheid binnen de familie. Denk daarom goed na voordat u deze weg inslaat en overweeg alle mogelijke consequenties. Niemand wil dat een renteloze lening van een familielid uiteindelijk leidt tot een familieruzie.

Ook in dit geval kan het daarom verstandig zijn om toch te kiezen voor een lening met rente. De prijs van een beetje extra rente betalen is heel klein als je het afzet tegen de mogelijkheid van grote familieruzies. Denk hier altijd goed over na.

Alternatieven renteloze familielening

Omdat u door de schenkbelasting niet veel kunt lenen bij uw familie, kunt u ook kijken naar de alternatieven voor een lening. Of het bedrag dat u renteloos wilt lenen moet voldoende zijn, maar dit is lang niet altijd het geval.

Familielening met rente

Als u een relatief groot geldbedrag wilt lenen bij een familielid van u, dan kunt u er ook voor kiezen om een lening af te sluiten met rente. Als u dit doet, dan heeft u geen uitdagingen meer met schenkbelasting en het maakt ook niet meer uit, vanuit welke lijn van de familie u leent. Dit mag uit de eerste, tweede of derde lijn zijn.

Wanneer u hiervoor kiest, dan moet u wel een marktconforme rente bepalen, samen met uw familielid. Een hoge rente is fiscaal gezien voor u voordelig, als u van een familielid leent, maar deze rente mag niet te hoog zijn. Als u een hele hoge rente afspreekt met uw familie, dan kunt u alsnog een heffing krijgen. Dit ziet De Belastingdienst, dan namelijk alsnog als een schenking.

Lening afsluiten via reguliere geldverstrekker


We hebben het al meerdere keren benoemd, maar een lening met rente heeft zeker zijn voordelen vergeleken met een familielening. De emotionele kosten zijn een stuk lager en de kans op familieruzies is vrijwel nul. Met een betrouwbare geldverstrekker zijn de voorwaarden zwart op wit vastgelegd, waardoor beide partijen precies weten waar ze aan toe zijn.

Er zijn tal van betrouwbare geldverstrekkers in Nederland te vinden. Het kan uw bank zijn, waar u misschien al een hypotheek heeft, maar het kunnen ook gespecialiseerde aanbieders van leningen zijn. Dit hangt af van uw persoonlijke voorkeuren en situatie.

In de meeste gevallen is een persoonlijke lening een uitstekende optie. Dit komt omdat ze doorgaans relatief lage rentes in rekening brengen en erg flexibel met aflossingen zijn. Daarnaast kan vrijwel iedereen een persoonlijke lening aanvragen en beschikt u in de meeste gevallen al snel over het geld.

Hieronder benoemen we enkele betrouwbare en veilige kredietverstrekkers in Nederland voor persoonlijke leningen:

  1. Saldodipje (géén BKR-toetsing)
  2. Santander
  3. Leningen.nl
  4. Kredietwijzer
  5. Kredietconcurrent

Renteloze lening aanvragen bij familie

Een renteloze lening bij familie kan in sommige gevallen voordelig zijn. Wanneer het om een relatief klein bedrag gaat, dat buiten het bereik van de schenkbelasting valt, is het een mogelijk interessante optie om bij een familielid aan te kloppen voor een lening. Het is hierbij wel belangrijk om hele duidelijke afspraken te maken. Het gevaar op problemen binnen de familie ligt met een lening altijd op de loer.

Indien u echter een groter bedrag nodig heeft dan dat de schenkbelasting toestaat, is het wellicht verstandiger om een lening met rente aan te gaan. Dit zijn vaak persoonlijke leningen zijn, maar een doorlopend krediet is ook mogelijk. Dit hangt vooral af van uw persoonlijke situatie. Zo’n lening kan ook bij een familielid worden afgesloten, maar we raden u aan om dit via een professionele partij te doen. Op die manier bespaart u zich een hoop emotionele kosten en eventuele ruzies binnen de familie.

Over de schrijver
Wij van Minilening.nl vergelijken persoonlijke leningen en doorlopend krediet van minileningen tot zakelijke leningen. Van kleine bedragen lenen als particulier of ZZP, tot aan grote bedragen zakelijk lenen vanuit uw bedrijf.
Reactie plaatsen

Zakelijke Lening Aanvragen

Een betrouwbare zakelijke lening voor ZZP en ondernemers vindt u bij ons. Wij vergelijken aanbieders voor zakelijk geld lenen. Wilt u een bedrijfslening aanvragen? Bekijk onze top 10 en selecteer op laagste rente of gunstige voorwaarden. U kunt al zakelijk lenen vanaf 1000 euro. Ook als u een startende ondernemer of ZZP bent.
zakelijke-minilening

Minilening Aanvragen

Heeft u een kleine persoonlijke (mini)lening nodig? U kunt een minilening aanvragen (zonder BKR) vanaf 100 euro. Een persoonlijke lening aanvragen (met BKR) kan vanaf 1000 euro. Kies de beste aanbieders uit vergelijk!
minilening-vergelijken