Bent u ZZP'er en wilt u snel een klein bedrag lenen? In dit geval kunt u als zelfstandige kiezen voor een minilening. Een minilening ZZP kunt u zowel zakelijk als privé aanvragen. Dit kent diverse voor- en nadelen. Kenmerkend echter is dat een minilening alleen toepasselijk is voor kleine bedragen lenen. En dat voor een korte termijn van enkele maanden of kwartalen. Hieronder leest u alles over een minilening aanvragen als ZZP'er, zowel zakelijk als persoonlijk.
Minilening ZZP zonder BKR
Voor wie in Nederland een klein bedrag wilt lenen, is het mogelijk om een minilening af te sluiten zonder BKR. BKR staat voor Bureau Krediet Registratie, waarin kredietinformatie van kredietverstrekkers en andere financiële instellingen over consumenten wordt geregistreerd. Als ZZP'er kan het voorkomen dat u snel een klein bedrag moet lenen. Simpelweg om tijdelijk krediet te bemachtigen, of als voorschot. In dit geval wilt u als ZZP'er niet direct persoonlijk getroffen worden met een BKR-registratie.
Bent u zelfstandige en wilt u een klein bedrag privé lenen? Indien de lening voor persoonlijk doeleinde is, kunt u een minilening zonder BKR aanvragen. Op dit moment is Saldodipje de enige aanbieder in Nederland.
Wilt u als ZZP'er kleine bedragen zakelijk lenen? In dit geval kunt u bij aanbieders als Qeld en 5in5 een zakelijke minilening aanvragen.
Een manier is om in zee te gaan met een online kredietverstrekker die minileningen aanbiedt zonder je score te toetsen aan het BKR register. Deze kredietverstrekkers verstrekken meestal snelle geldleningen met een hoge rente in ruil voor snelle goedkeuringstijden.
Is een minilening ZZP zonder BKR aanvragen verstandig?
Minilening zonder BKR is een populaire manier geworden voor Nederlanders om snel en efficiënt geld te lenen. Alhoewel de AFM strikt tegen flitskrediet is, heeft de rechter besloten dat financiële instellingen het wel mogen aanbieden (via een buitenlandse constructie). De AFM heeft overigens wel gelijk. In sommige gevallen kan een minilening met lage rente toch leiden tot hoge kosten. Dit heeft te maken met de garantstelling en terugbetaalcondities die minilening aanbieders hanteren. Indien dit niet wordt nagekomen moet men een boete betalen. Het is daarom belangrijk om deze regels wel na te leven.
Toch kent een minilening voor ZZP'ers ook enkele voordelen zoals:
- Scherpe rentetarieven: de rente is vanaf circa 6,5% tot 10% per jaar, maar omdat u een klein bedrag leent zijn de werkelijke kosten meestal een paar tientjes
- Minimale eisen: geen kredietcheck, geen papierwerk en geen documenten.
- Het kan in een redelijke tijd terugbetaald worden (binnen vier weken tot een maand). U kunt flexibele aflossingstermijnen en bedragen ineens lenen.
- Een minilening zonder BKR is ideaal als je snel over geld wilt beschikken maar niet het gedoe van een reguliere lening wilt aanvragen.
Bovendien zijn deze leningen in sommige gevallen wenselijk, omdat ze flexibele aflossingstermijnen bieden en u forfaitaire bedragen kunt lenen.
Wilt u meer informatie omtrent minileningen voor ZZP'ers?
Bekijk dan Saldodipje.
Dit is op moment de enige aanbieder van minileningen zonder het gedoe van BKR.
Merk op dat het geen nadeel is om een lening bij BKR te lenen als de aflossingen op tijd zijn. In Nederland zijn echter ook andere opties beschikbaar voor de ZZP'er. Bekijk alle opties hieronder om te zien welke het beste bij uw situatie en wensen past.
Persoonlijke lening vs. Minilening voor ZZP'er
Er zijn een paar belangrijke verschillen om te overwegen bij het evalueren van persoonlijke leningen vs. minileningen. Als ZZP kunt u beide soorten leningen privé aanvragen. U kunt als ZZP'er natuurlijk ook zakelijk lenen. Dit is mogelijk wanneer u de lening (aantoonbaar) inzet voor het bedrijf. Daarover vertellen we straks meer, maar laten we eerst de verschillen bekijken tussen een persoonlijke lening vs. minilening als zelfstandige.
Persoonlijke lening opties voor ZZP'ers
- Ze hebben een hogere rente en langere aflossingstermijnen dan minileningen. De maximale rente op persoonlijke leningen is echter wel 10% per jaar.
- De rentepercentages variëren en zijn afhankelijk van kredietscores en andere factoren.
- De terugbetalingstermijn van persoonlijke leningen kan oplopen van 1 tot 10 jaar of meer.
- Persoonlijke leningen hebben een hoger minimaal leenbedragen dan minileningen. Een minilening gaat tot 1500 euro, waar een persoonlijke lening tot 150.000 euro gaat
- Het kan uitgaven dekken zoals het starten van een bedrijf of de aankoop van apparatuur, investeringen in kapitaalgoederen, financiering van werkkapitaalbehoeften, consolidatie van schulden, en meer.
De belangrijkste voordelen van het afsluiten van een persoonlijke lening zijn flexibele aflossingsmogelijkheden en concurrerende tarieven. Zelfstandigen die hun bedrijfsactiviteiten willen financieren, vinden meer flexibiliteit dan bij andere financieringsvormen. Zo kunnen zij zelf kiezen welk bedrag zij lenen en welk aflossingsschema het beste bij hun behoeften past.
Over het algemeen is een minilening voor ZZP goedkoper dan een persoonlijke lening. Dit komt echter doordat een minilening een korte loopduur heeft, vanaf enkele weken tot maanden. De rente is relatief laag (moet onder de 10% zijn). Omdat u de lening snel terugbetaalt, vallen de werkelijke rentekosten ook mee. Maar zoals aangeven moet u opletten voor dubieuze kredietaanbieders.
Op onze pagina kunt u betrouwbare aanbieders vergelijken.
Minilening opties voor ZZP
Ter vergelijking omschrijven we hieronder kenmerken van een minilening:
- Minileningen hebben meestal kortere aflossingstermijnen die variëren van 1 maand tot 12 maanden.
- Minileningen kunnen snel worden verstrekt, terwijl het goedkeuringsproces voor persoonlijke leningen langer kan duren vanwege een grondigere kredietcontrole.
- Een minilening is zonder BKR.
- Een minilening duurt slechts 30 tot 60 dagen.
- Het begint vanaf minimaal 100 euro en kan oplopen tot 1500 euro.
Minileningen zijn dus bedoeld voor financiële behoeften op korte termijn en zijn over het algemeen kleinere bedragen die binnen één tot drie maanden moeten worden terugbetaald. Minileningen hebben vaak een iets hogere rente dan grotere persoonlijke leningen vanwege de korte terugbetalingstermijnen.
Beide soorten leningen vereisen een onderpand om de fondsen van schuldeisers of kredietverstrekkers veilig te stellen; deze eis varieert echter afhankelijk van de individuele omstandigheden en het beleid van de kredietverstrekker.
Zakelijke minilening voor ZZP
Wilt u geld lenen om dit te gebruiken binnen uw ZZP-onderneming? Het kan lastig zijn om de benodigde middelen te verkrijgen om uw bedrijf als ZZP'er in Nederland te starten of uit te breiden. Een zakelijke minilening ZZP is een relatief laagdrempelige financiële oplossing voor ZZP'ers, omdat het snel toegang geeft tot kleine kapitaalbedragen. Voor ZZP ondernemers die net beginnen en direct cashflow nodig hebben, kan een zakelijke minilening de ideale manier zijn om snel en gemakkelijk van start te gaan.
Belangrijk om te begrijpen is dat een zakelijke minilening relatief duur is. Dit komt omdat u slechts kleine bedragen leent, en het aanvraagproces vrij snel is. Dit is iets heel anders dan een grote lening bij de bank afsluiten. Het aanvraagproces duurt veel langer, en vaak wordt u afgekeurd, maar de rente is wel relatief lager (omdat het om grote bedragen gaat).
U kunt hier meer lezen over zakelijk geld lenen.
Wat maakt een zakelijke minilening ZZP anders dan een persoonlijke minilening?
Zakelijke minileningen zijn een verstandige optie voor de financiering van een project of de aankoop van goederen en diensten. Deze leningen geven snel toegang tot kapitaal met minimaal papierwerk en hebben vaak flexibele aflossingstermijnen.
Ze zijn dus een ideale optie voor kleine ondernemers. Met dit type lening kunnen ondernemers kansen benutten die anders misschien niet beschikbaar zouden zijn vanwege onvoldoende middelen.
Een zakelijke minilening is relatief eenvoudig om voor in aanmerking te komen, en je hebt niet noodzakelijkerwijs een bestaande kredietlijn of onderpand nodig. De lening is bedoeld voor kleine bedrijven en ondernemers die behoefte hebben aan flexibele aflossingstermijnen.
Wat zijn de rentetarieven voor een zakelijke minilening als ZZP'er?
Afhankelijk van de kredietverstrekker variëren de rentetarieven meestal van 4 tot 7%, met maximaal 10 jaar om de lening terug te betalen - een optie om het terugbetalingsbedrag op elk moment tijdens de leenperiode te verhogen of te verlagen indien nodig.
Diensten als Qeld en 5in5 kunnen bijvoorbeeld snel zakelijke minileningen verstrekken. Zij bieden binnen 24 uur toegang tot kapitaal. Zodra een formulier is ingevuld en ingediend, krijgen klanten direct antwoord als ze zijn goedgekeurd. Het is een voordeel om financiering te krijgen zonder enkele dagen of weken te moeten wachten (in tegenstelling tot traditionele kredietverstrekkers).
Weet u niet zeker wat u zoekt? Vergelijk op onze website beschikbare opties voor bedrijfsleningen.
Hoe gebruik je een zakelijke minilening ZZP
Hoe en waarvoor gebruik je een zakelijke minilening als ZZP? Er zijn hiervoor diverse redenen, waaronder:
- Aanschaf van een inventaris of benodigdheden die nodig zijn voor de bedrijfsvoering.
- Marketingkosten zoals reclame of de aanschaf van nieuwe softwaretools.
- Het aannemen van nieuw personeel dat u op een specifieke afdeling kan bijstaan.
- Het bedrijf uitbreiden door nieuwe markten aan te boren. Dit kan worden bereikt door het exporteren van vaardigheden of producten (gebaseerd op de geleverde dienst).
Als ZZP'er kunt u ook te maken krijgen met onverwachte uitgaven zoals plotselinge reparaties of een belastingaanslag. In deze situaties kan een zakelijke minilening u de nodige middelen verschaffen om deze uitgaven te dekken. Het kan u helpen voorkomen dat u uw persoonlijke spaargeld aanspreekt of een grotere schuld aangaat.
Wat uw reden ook is, als ZZP'er kunt u een zakelijke minilening aanvragen zolang u dit gebruikt voor bedrijfsdoeleinde. Wanneer het nodig is voor privé uitgaven, dan mag u de kosten van de minilening niet zakelijk aftrekken.
Minilening aanvragen voor eigen onderneming opstarten
Wanneer u wilt beginnen als ZZP'er moet u een eenmanszaak oprichten. In feite start u een eigen onderneming voor de belastingdienst. Dit kost geld. Vaak heeft u daarom als ZZP een startkrediet nodig om überhaupt uw onderneming te lanceren.
De kosten voor het oprichten van een eigen bedrijf kunnen sterk variëren, afhankelijk van verschillende factoren, zoals de grootte en aard van het bedrijf, de locatie en de juridische structuur die u kiest. Als zelfstandige start u een eenmanszaak of BV, afhankelijk van hoeveel u gaat verdienen. Een BV oprichten en beheren is duurder dan een eenmanszaak. Maar indien u als zelfstandige (ongeveer) boven de 150.000 euro per jaar gaat verdienen, kan een BV meer belastingvoordelen opleveren.
Hieronder staan enkele van de kosten waarmee je rekening moet houden:
- Inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK): De kosten voor inschrijving bij de KvK variëren, afhankelijk van de rechtsvorm van uw bedrijf en het aantal eigenaren. De kosten liggen meestal tussen de € 50,- en € 150,-.
- Notaris: Bij sommige rechtsvormen, zoals een BV of een NV, is een notariële akte vereist. De kosten van een notaris kunnen variëren, maar liggen meestal tussen de € 500,- en € 1.500,-.
- Belastingen: Als ZZP'er betaalt u verschillende belastingen, zoals BTW, inkomstenbelasting en vennootschapsbelasting. De hoogte van deze belastingen is afhankelijk van de winst die wordt gemaakt.
- Verzekeringen: Als ondernemer moet u verschillende verzekeringen afsluiten, zoals een aansprakelijkheidsverzekering en een arbeidsongeschiktheidsverzekering. De kosten van deze verzekeringen zijn afhankelijk van uw bedrijf en persoonlijke situatie.
- Huur/kantoorruimte: Als u een fysieke locatie nodig hebt voor uw bedrijf, zoals een kantoorruimte of een winkel, moet u rekening houden met huur- of koopkosten.
- Auto van de zaak: indien u veel gaat reizen en zakelijke kilometers maakt, kan een auto op de zaak fiscaal voordelig zijn
Wanneer u als zelfstandige begint om te freelance, denk aan projectmanager of consultant, dan zult u zich ook goed moeten verdiepen in de benodigde verzekeringen om uw persoonlijke aansprakelijkheid te minimaliseren.
Kortom, de kosten voor het oprichten van een bedrijf kunnen variëren van enkele honderden euro's tot duizenden euro's, afhankelijk van verschillende factoren.
Moet ik geld lenen bij oprichten van ZZP-onderneming?
Of u geld moet lenen voor het oprichten van uw eigen ZZP-bedrijf, hangt af van verschillende factoren, zoals de omvang van uw bedrijfsplannen, eigen financiële middelen en risicobereidheid.
Als u een klein bedrijf wilt starten dat weinig startkapitaal vereist, kunt u ervoor kiezen om zelf het benodigde geld in te brengen. Dit kan bijvoorbeeld door middel van spaargeld, het verkopen van persoonlijke bezittingen of door het aantrekken van investeerders.
Als u echter een groter bedrijf wilt oprichten en meer startkapitaal nodig hebt dan u zelf beschikbaar hebt, dan kan het noodzakelijk zijn om geld te lenen. U kunt bijvoorbeeld een lening afsluiten bij een bank, bij investeerders of via crowdfunding.
Bedenk wel dat het lenen van geld risico's met zich meebrengt, zoals het moeten betalen van rente en aflossing op de lening. Het is daarom belangrijk om een realistische financiële prognose te maken en te zorgen dat de bedrijfsplannen haalbaar zijn voordat u besluit om geld te lenen.
Het is daarom verstandig om eerst advies in te winnen bij een financieel adviseur of accountant voordat u besluit om geld te lenen voor het oprichten van een eigen bedrijf. Zij kunnen u helpen bij het bepalen van de beste financieringsstrategie voor uw ZZP-bedrijf en het beperken van de financiële risico's.
Het oprichten van een ZZP-onderneming is in dat kader relatief goedkoop. U kunt u hiervoor een minilening aanwenden als startkrediet. Wat ons betreft is het echter financieel niet verstandig om direct geld te lenen voor uw nieuwe onderneming. U kunt de rente wel zakelijk aftrekken, maar het is in onze optiek slimmer om te beginnen met eigen kapitaal opdat u minder financieel risico loopt.
Vragen of opmerkingen omtrent minileningen voor ZZP? Laat het ons weten in de reactie hieronder.
Disclaimer: let op! Lenen kost geld. Wij van minilening.nl bieden zelf geen krediet aan. Ook geven wij geen (persoonlijk) advies. Aangeboden informatie is puur ter educatie en vermaak. Genoemde informatie kan afwijken van de actualiteit, gezien de volatiliteit in rente. Het is mogelijk dat dit artikel affiliatelinks bevat.