Geld lenen voor verbouwing: De beste mogelijkheden op dit moment
05 augustus 2023 
8 min. leestijd

Geld lenen voor verbouwing: De beste mogelijkheden op dit moment

Geld lenen voor verbouwing: In dit artikel vindt u alle informatie die u nodig heeft.

Als u koopwoning heeft, dan zult u het ongetwijfeld kunnen beamen: Het onderhoud aan een huis stopt nooit, vooral als uw woning al wat ouder is. U wilt het huis helemaal naar uw smaak inrichten en dit kost geld. Niet altijd heeft u een groot bedrag beschikbaar voor een grote verbouwing. Dan kan het verstandig zijn om geld te lenen om te gaan verbouwen.

Een verbouwing brengt doorgaans aanzienlijke kosten met zich mee. Wanneer u plannen heeft voor een verbouwing, wilt u natuurlijk niet uw volledige spaarrekening hoeven te legen. Daarom wenden velen zich tot alternatieve financieringsbronnen om hun renovatie te bekostigen.

Het lenen van geld voor een verbouwing is geen uitzondering. Veel mensen lenen geld om aan hun huis te kunnen klussen. In dit artikel bespreken we alle mogelijkheden om uw verbouwing te kunnen financieren. Tot slot geven we u ook een aantal belangrijke tips, zodat u met kennis van zaken uw verbouwing rond kunt krijgen.

Hoe groot is uw verbouwing?


Voordat u een beslissing kunt nemen over een lening voor uw verbouwing, is het cruciaal om de omvang van de verbouwing duidelijk vast te stellen. Het ‘verbouwen’ van een huis is een ruim begrip, dus het is belangrijk om eerst precies te bepalen wat uw project inhoudt.

De kosten voor het vervangen van een aantal ramen in uw huis zijn logischerwijs een stuk lager dan de kosten van een nieuwe badkamer of zelfs een totale woningrenovatie. Een duidelijk inzicht in de omvang en kosten van de verbouwing is dus essentieel voordat u een lening afsluit.

Zorg er daarnaast voor dat u meerdere offertes opvraagt om zo een volledig beeld te krijgen van de potentiële kosten van uw verbouwing. Dit zal niet alleen helpen bij het vaststellen van een realistisch budget, maar het biedt u ook de mogelijkheid om de kosten van alle aanbieders te bekijken en mogelijk te onderhandelen met bijvoorbeeld de aannemers.

Verbouwing rondom het huis

Bij verbouwingen denken we vaak aan grootschalige projecten, maar in de praktijk zijn het vaak de kleinere, specifieke verbouwingen die het meest voorkomen. Dit omvat bijvoorbeeld het vernieuwen van ruimtes zoals de keuken of badkamer.

Hoewel deze projecten op kleinere schaal zijn en dus minder kosten met zich meebrengen dan een totale renovatie, vereisen ze nog steeds zorgvuldige planning en budgettering. Het bekijken van verschillende offertes kan hier wederom een nuttige stap zijn. Zo zorgt u ervoor dat u de meest efficiënte en goedkoopste optie kiest voor uw verbouwing.

Daarnaast is het ook belangrijk om uw opties wat betreft de financiering zorgvuldig te overwegen. Hoewel lenen vaak noodzakelijk is om te kunnen verbouwen, wilt u idealiter de hoeveelheid rente die u betaalt minimaliseren. Door alle leningen zorgvuldig te onderzoeken, kunt u een verstandige beslissing nemen. In dit artikel helpen we u op weg met het vinden van een geschikte lening.

Renovatie van woning

Het renoveren van een woning komt ook regelmatig voor. Oude, onbewoonbare huizen worden aangekocht, volledig gestript en vervolgens zorgvuldig gerenoveerd. De renovatie van een huis behoort tot de meest ingrijpende en kostbare vormen van alle verbouwingen en vereist daarom een gedegen voorbereiding.

Tijdens een renovatie kunt u echter te maken krijgen met onverwachte kosten. Dit komt voornamelijk doordat oude huizen vaak verborgen gebreken hebben die pas aan het licht komen wanneer er al werkzaamheden zijn verricht. Daarnaast kunnen bepaalde aspecten van de renovatie pas echt zichtbaar worden wanneer u al bent begonnen met de werkzaamheden.

Om deze reden is het raadzaam om bij het opstellen van een budget voor de renovatie rekening te houden met eventuele extra kosten. Door een ruim budget te hanteren, creëert u een financiële buffer. Mocht u onverhoopt tegen extra kosten aanlopen, dan heeft u zo voldoende ruimte om deze alsnog te kunnen dekken.

Kunt u geld lenen voor een verbouwing?


De laatste jaren is er in de wereld van hypotheken een heleboel veranderd. Voorheen was het mogelijk om een bedrag te lenen dat iets boven de waarde van het huis lag, wat extra ruimte bood voor verbouwingen. Zo kon u enkele jaren geleden bijvoorbeeld nog 103% van de woningwaarde financieren. Als u een huis kocht voor €300.000, kon u tot €309.000 financieren, waardoor u een extra €9.000 had om in de woning te investeren.

Dit is tegenwoordig helaas niet meer mogelijk. Het huidige beleid staat alleen toe dat u 100% van de woningwaarde financiert. Dit betekent dat u, vooral als starter, behoorlijk wat eigen vermogen moet inbrengen als u plannen heeft om uw nieuwe huis te verbouwen of renoveren.

Er is echter een uitzondering. Als u uw vorige huis met overwaarde heeft verkocht, beschikt u over een extra budget. In dit geval schrijft de wet voor dat u deze overwaarde weer moet investeren in uw nieuwe woning. Door deze overwaarde slim te gebruiken, beschikt u meteen over meer geld om te gebruiken voor uw verbouwing.

Het is begrijpelijk dat niet iedereen over genoeg overwaarde beschikt om een verbouwing te bekostigen. In dat geval kan een lening een uitstekend alternatief zijn. In het volgende deel van dit artikel zullen we een aantal betrouwbare kredietverstrekkers bespreken. We hebben deze aanbieders gerangschikt op basis van de bedragen die u wilt lenen. Op deze manier kunt u snel zien welke kredietverstrekker het beste bij u past.

De beste aanbieders van een lening om te verbouwen

Het vinden van de juiste lening voor uw verbouwing kan erg lastig zijn. Met zoveel kredietverstrekkers op de markt is het van essentieel belang om een aanbieder te vinden die aansluit bij uw behoeften en budget. Hieronder analyseren we een aantal betrouwbare kredietverstrekkers, zodat u uiteindelijk een geïnformeerde beslissing kunt nemen die uw verbouwing haalbaar en betaalbaar maakt.

Saldodipje: €100 - €1.500

Als uw verbouwing slechts een klein budget vereist, kan Saldodipje een interessante optie zijn om te overwegen. Deze kredietverstrekker biedt de mogelijkheid om kleine leningen aan te gaan, vanaf honderd euro tot aan 1500 euro. Een van de voordelen van Saldodipje is dat er geen BKR-registratie plaatsvindt, omdat het om een minilening gaat.

Wel is het belangrijk om de voorwaarden van Saldodipje grondig te bestuderen. Zo dient u bijvoorbeeld over een garantsteller te beschikken en de terugbetalingstermijn is vaak vrij kort, meestal slechts 1-2 maanden. Bovendien kan het niet naleven van de voorwaarden leiden tot extra kosten. Het is dus aan te raden om altijd goed de voorwaarden door te nemen voordat u een lening aangaat.

Santander:  €2.500 - €50.000

Als uw renovatie een groter budget nodig heeft, kan Santander een goede keuze voor zijn. Deze kredietverstrekker biedt leningen aan vanaf 2500 euro tot een maximum van 50.000 euro, wat ruime financiële mogelijkheden biedt voor grotere renovatieprojecten. Bovendien biedt Santander u een flexibele terugbetalingstermijn, met een minimum van 24 maanden, wat de druk op uw maandelijkse budget kan verlichten.

Houd er echter wel rekening mee dat Santander een BKR-controle uitvoert. Dit hoeft niet per se een nadeel te zijn. Het kan u juist helpen om verantwoord te lenen en te voorkomen dat u in de toekomst in financiële moeilijkheden komt. Ondanks dat Santander een goede, betrouwbare aanbieder is, raden we u wel aan om altijd goed de voorwaarden door te nemen.

Krediet Groep Nederland: €1.000 - €100.000

Bij Krediet Groep Nederland heeft u de mogelijkheid meer geld te lenen voor uw verbouwing. Wanneer u dus grote plannen heeft, om bijvoorbeeld te renoveren, kan dit goed van pas komen. U kunt hier een lening van minimaal 1000 euro afsluiten. Het limiet van een lening ligt op 100.000 euro.

Indien u overweegt om een financiering aan te gaan bij Krediet Groep Nederland, wees dan op voorbereid een BKR-toetsing. Echter, zolang u zich aan de voorwaarden houdt, zou dit wederom absoluut geen belemmering moeten vormen voor uw lening.

Alternatief lenen: Ophogen van uw hypotheek


Wanneer u al in het bezit bent van een eigen woning met een lopende hypotheek, kan het verhogen van de hypotheek een interessante alternatieve financieringsoptie zijn voor uw verbouwingsplannen. De ruimte voor uitbreiding hangt nauw samen met hoeveel u al van uw huidige hypotheek heeft afgelost. Dit vrijgekomen kapitaal kan opnieuw geïnvesteerd worden in uw woning.

Er zijn twee soorten mogelijkheden beschikbaar voor dergelijke verbouwingsplannen. Ten eerste is er het bouwdepot, dat zich richt op bouwtechnische verbeteringen. Daarnaast kunt u ook overwegen om een energiedepot te gebruiken. Dit is speciaal ontworpen om duurzame oplossingen, zoals zonnepanelen en warmtepompen, te financieren. Mocht u hier meer over willen weten, dan is het verstandig om deze mogelijkheden te bespreken met uw hypotheeknemer.

Het is belangrijk om in gedachten te houden dat het verhogen van uw hypotheek ook gepaard gaat met extra kosten, zoals advies-, notaris- en taxatiekosten. Eigenlijk begint u het proces van het afsluiten van een hypotheek weer opnieuw, met bijbehorende kosten. Het voordeel van deze aanpak is echter dat de rente en de voorwaarden vaak aantrekkelijk zijn.

Uiteindelijk is het maximale bedrag dat u kunt lenen door uw hypotheek te verhogen gelinkt aan de verwachte waardestijging van uw woning na de verbouwing. Als u een aanzienlijke overwaarde heeft, omdat de aankoopprijs van uw huis lager was, dan biedt dit u een grotere financiële speelruimte voor uw verbouwingsplannen.

Tips voor geld lenen bij verbouwen

Het financieren van een verbouwing is een grote beslissing. Een weloverwogen keuze zorgt ervoor dat u later niet met onaangename verrassingen te maken krijgt. Hier zijn enkele belangrijke adviezen om in gedachten te houden wanneer u geld wilt lenen voor een verbouwing.

Houd rekening met onverwachte hogere kosten

Bij elke renovatie is het verstandig om ongeveer 5% bovenop uw budget te reserveren. Renovaties brengen namelijk vaak onverwachte kosten met zich mee. Door van tevoren alvast rekening te houden met hogere kosten, voorkomt u dat u later in de problemen komt.

Bekijk de subsidiemogelijkheden

Tegenwoordig houden veel mensen zich bezig met duurzame renovaties. Het streven naar een ‘groener’ en zuiniger huis is niet alleen milieuvriendelijk maar kan ook kostenbesparend zijn op de lange termijn. Verschillende duurzame aanpassingen, zoals de installatie van een warmtepomp of isolatiewerkzaamheden, komen in aanmerking voor subsidies.

Tip: Hoewel er geen subsidies zijn voor zonnepanelen, kunt u wel besparen op de btw voor hun aankoop en installatie.

Vergelijk leningen met elkaar

Zoals u meerdere offertes zou aanvragen voor uw renovatie, is het ook cruciaal om verschillende kredietverstrekkers te overwegen voordat u een lening afsluit. Let vooral op de rente, want bij grotere bedragen kan dit aanzienlijk oplopen. Door verschillende aanbieders te bekijken, verzekert u zich van de meest voordelige lening voor uw situatie.

Om een goed beeld te krijgen van alle aanbieders verwijzen we u graag door naar onze vergelijkingspagina. Op deze pagina vindt u alle benodigde informatie om verstandig alle leningen te kunnen vergelijken. Hierdoor kunt u uiteindelijk een verantwoorde beslissing maken.

Geld lenen om te verbouwen


 Voordat u beslist over een lening voor uw verbouwing, is het essentieel om een helder inzicht te hebben in de omvang en kosten van het project. De financiële behoeften variëren afhankelijk van de omvang van de verbouwing, of het nu gaat om kleinere aanpassingen of een totale woningrenovatie. Het verkrijgen van meerdere offertes is een waardevolle stap om een realistisch budget vast te stellen en de beste prijs-kwaliteitverhouding te krijgen.

Uw verbouwing kan gefinancierd worden door middel van verschillende opties, waaronder directe leningen van kredietverstrekkers zoals Saldodipje, Santander en Krediet Groep Nederland. Voor huiseigenaren met een bestaande hypotheek kan het ophogen van die hypotheek ook een haalbare optie zijn, afhankelijk van de overwaarde en verwachte waardestijging van de woning. Wat uw keuze ook is, het is van cruciaal belang om zorgvuldig alle voorwaarden te overwegen en te kiezen voor een optie die financieel verantwoord is voor uw situatie.

Tot slot zijn er een aantal belangrijke aandachtspunten waar u goed op zou moeten letten. Houd allereerst altijd rekening met mogelijke onverwachte kosten door een buffer van ongeveer 5% aan te houden. Denk bovendien aan duurzaamheid en zoek naar mogelijke subsidies om uw renovatiekosten te drukken. Vergelijk tenslotte verschillende leningen om zeker te zijn dat u de beste deal krijgt voor uw situatie. Een weloverwogen keuze voorkomt onaangename financiële verrassingen in de toekomst.


Over de schrijver
Wij van Minilening.nl vergelijken persoonlijke leningen en doorlopend krediet van minileningen tot zakelijke leningen. Van kleine bedragen lenen als particulier of ZZP, tot aan grote bedragen zakelijk lenen vanuit uw bedrijf.
Reactie plaatsen

Zakelijke Lening Aanvragen

Een betrouwbare zakelijke lening voor ZZP en ondernemers vindt u bij ons. Wij vergelijken aanbieders voor zakelijk geld lenen. Wilt u een bedrijfslening aanvragen? Bekijk onze top 10 en selecteer op laagste rente of gunstige voorwaarden. U kunt al zakelijk lenen vanaf 1000 euro. Ook als u een startende ondernemer of ZZP bent.
zakelijke-minilening

Minilening Aanvragen

Heeft u een kleine persoonlijke (mini)lening nodig? U kunt een minilening aanvragen (zonder BKR) vanaf 100 euro. Een persoonlijke lening aanvragen (met BKR) kan vanaf 1000 euro. Kies de beste aanbieders uit vergelijk!
minilening-vergelijken