Slim Omgaan met Geld: 5+ Beste Tips | Minilening.nl
24 december 2022 
8 min. leestijd

Slim Omgaan met Geld: 5+ Beste Tips | Minilening.nl

U wilt slim omgaan met geld, maar wat betekent dat eigenlijk? In dit artikel helpen wij u op weg met de 5 beste tips voor slim omgaan met geld. Het toepassen van deze tips leidt direct tot méér geld op zowel de korte- als lange termijn. Het toepassen van deze tips zorgt ervoor dat u financiële rust zal ervaren. En wellicht zal u zelfs mogen gaan genieten van financiële vrijheid.  

Tijd is geld, dus laten we direct beginnen!

Slim omgaan met geld voor extra inkomen en financiële vrijheid

slim-omgaan-met-geld-tips 

Iedereen kan slim omgaan met geld. Het toepassen van onze tips leidt direct tot honderden euro’s extra inkomen. Na enkele jaren kan dit zelfs (tien)duizenden euro’s zijn. En wie deze tips kan toepassen voor de komende 20 jaar, zal onherroepelijk financieel vrij zijn.

Om dit te bereiken zijn er drie basisvoorwaarden:

  1. U moet het willen
  2. U moet weten hoe
  3. Uw omgeving moet u ondersteunen

Graaf in uzelf. Vind de noodzakelijke motivatie om een financieel vrije toekomst te creëren. Denk aan doelen die u wilt behalen, zowel voor dit jaar als over 20 jaar. Dit begint wellicht met kleine dingen voor uzelf. Maar de ware bron van motivatie zal u ervaren in het helpen van anderen. Bijvoorbeeld om uw gezin en familie financieel te ondersteunen.

U moet weten hoe slim omgaan met geld werkt. In dit artikel leggen we uit hoe. En het mooie is: rijk worden voor beginners blijkt tamelijk eenvoudig. Hiervoor kunt u tip 4 raadplegen. En om dit te bereiken zal u tip 1 tot en met 3 willen toepassen voor een solide basis.

Tot slot moet uw omgeving u ondersteunen. Elimineer elementen die u verhinderen tot het slim omgaan met geld. Wees rigoureus. Ook als dit betekent dat u eindelijk die ene nepvriend eens moet vertellen dat u niet langer met hem of haar wilt omgaan. En zet stimulerende elementen ervoor terug. Denk aan een spaarpot, motiverende teksten, uw lijstje met (financiële) doelen, en bespreek uw plan met uw vrouw/man. Samenwerken is makkelijker en leuker.

Dan nu onze beste tips voor slim omgaan met geld.

1. Slim omgaan met geld: méér verdienen

Slim omgaan met geld doet u in meerdere fases. De eerste stappen die u kunt maken behoren gericht te zijn op meer geld verdienen. Dit doet u op de korte termijn door geld besparen (zie tip 2). Leuker en beter is echter om bovenal te focussen op meer geld verdienen.

Slim omgaan met geld kunnen we het beste leren aan de hand van het ESBI-quadrant. Dit is opgesteld door de auteur van Rich Dad, Poor Dad. Een geweldig boek overigens.

ESBI staat voor Employee, Self-employed, Business Owner en Investor. Het idee is dat je als werknemer of zelfstandige (ZZP, Freelance, …) zelf uren moet maken voor geld. Als werknemer verdient u het minste. Als ZZP’er kunt u behoorlijk wat geld verdienen, echter kunt u niet langdurig op vakantie of geraakt u in de problemen bij ziekte en ongevallen.

Slim omgaan met geld betekent dat wij geld voor ons laten werken. Dit doen we door naar de rechterzijde te verschuiven, namelijk als bedrijfseigenaar en/of investeerder. Hoe we slim omgaan met investeren delen we in tip 4.

In praktijk is het realistisch om vanuit werknemer de stap te maken naar de rechterkant. U kunt bijvoorbeeld een side hustle opstarten naast uw loondienst. Bedenk een concept wat schaalbaar en winstgevend is, zodat u op termijn mensen of systemen (automatische salesfunnels) voor u kunt laten werken.

Ook zo praktisch is om vanuit werknemer naar ZZP te verschuiven. Indien u enkele jaren ervaring heeft kunt u hetzelfde beroep uitoefenen als ZZP’er. Om in beginsel werk te vinden kan een uitdaging vormen. Eenmaal binnen is het vrij gemakkelijk om werkzaam te blijven. En dat tegen een aanzienlijk hoger uurtarief.

De beste manieren voor slim omgaan met geld zijn echter door het oprichten van winstgevende bedrijven en slim geld investeren.  

2. Slim geld besparen

Om zo snel mogelijk de stap te maken naar de rechterkant van het ESBI-quadrant, kunnen we op de korte termijn geld vrijmaken om te investeren. Oftewel: kies voor geld besparen, en beleg dit geld voor lange termijn vermogensopbouw.

Slim geld besparen kunt u realiseren aan de hand van het 80/20-principe. Een eenvoudige toepassing is door te kijken naar uw 5 grootste maandelijkse uitgaven. Stel uzelf nu de vraag: hoe kan ik hier 25% of meer op besparen? Wees creatief. Wees doortastend. Het is maar voor even. Want na enkele jaren van geld investeren zult u meer financiële ruimte creëren.

Deze manier van met geld omgaan wordt eveneens beschreven in het boek Rich Dad, Poor Dad. De auteur benoemt het principe met het gezegde ‘Pay Yourself First!’. Op het moment dat er geld binnenkomt, is het de bedoeling dat u zoveel mogelijk daarvan investeert in assets die geld opleveren. Meer daarover in tip 4.

3. Slim omgaan met geld lenen

hoe-slim-omgaan-met-geld 

Veel mensen lenen geld. Allereerst met een hypotheek. Maar er zijn ook veel mensen die een minilening of persoonlijke lening afsluiten. Sommigen doen dit voor een verbouwing. Anderen om op vakantie te gaan. Ook geld lenen voor auto is populair.

Slim omgaan met geld betekent dat u zo min mogelijk leningen afsluit. Geld lenen kost geld. U betaalt rente. Dit betekent dat u nog meer moet werken om deze kosten te dekken.

Er is mogelijk één uitzondering. Bij een lage rente kan geld lenen interessant zijn. Bijvoorbeeld om uw woning te renoveren. Of om uw woning te verduurzamen. Geld lenen kost geld. Maar bij een lage rente kost het minder geld. En indien u dit geld investeert in uw woning of verduurzaming, kan het leiden tot kapitaalvermeerdering of lagere vaste lasten (zoals met energiekosten).

Stel. U wilt 5000 euro lenen voor het aanschaffen van zonnepanelen. Het nettorendement op zonnepanelen is circa 6 – 8%. Zonnepanelen geven gratis zonne-energie. Hierdoor dalen uw energiekosten. Deze besparing is een bepaald rendement op de initiële investering, oftewel 6 – 8% per jaar. In dit soort gevallen kan een tijdelijke lening bij een rente van bijvoorbeeld 2 – 4% interessant zijn. De laagste rente van aanbieders kunt u vergelijken. Daarmee kan u eerder zonnepanelen plaatsen. Zodoende realiseert u toch een beetje rendement in een eerder stadium.  

Zoals gezegd is bovenstaande situatie een uitzondering. De beste manier voor slim omgaan met geld is gewoon door niet te lenen. In principe betekent slim omgaan met geld dat u zo min mogelijk geld leent, en zoveel mogelijk geld voor u laat werken. Hoe u dit doet behandelen we in de volgende tip.

4. Slim omgaan met beleggen

slim-met-geld-omgaan-tips 

De beste tip voor slim omgaan met geld is om het voor u te laten werken. Geld maakt geld. 24/7. En hier hoeft u niet voor te werken. Althans, wanneer u het slim aanpakt. Hoe? Door slim omgaan met beleggen.

Slim omgaan met geld en beleggen doet u door niet te veel risico te nemen. Investeer in zaken die u begrijpt, en die een lager-risico profiel bieden. Een uitstekend voorbeeld zijn vastgoedfondsen. Iedereen begrijpt de voor- en nadelen van vastgoed. Een vastgoedfonds biedt de optie om uw vermogen te spreiden. Daarnaast heeft u zelf geen omkijken naar huurders en dergelijke. Daarentegen kunt u wel zo’n 7% tot 9% dividend per jaar ontvangen.

Wilt u risico spreiden en aantrekkelijk dividend ontvangen? Bekijk ter inspiratie een overzicht van de beste vastgoedfondsen.

Een ander voorbeeld van slim omgaan met geld is door te investeren in gediversifieerde aandelenfondsen. Er zijn aandelenfondsen die meer dan duizenden bedrijven tegelijkertijd volgen. Wanneer u één euro investeert, wordt dit geld verdeelt over deze duizenden bedrijven. Op de lange termijn is het aannemelijk merendeel van deze bedrijven groeien. Hierdoor zal gemiddeld genomen de aandelenkoers stijgen. En zo creëert u rendement tegen acceptabel risico. Een goed en bekend voorbeeld zijn de aandelenfondsen van Vanguard (ETF’s).

Naast beursgenoteerde assets kunt u ook in niet-beursgenoteerde assets investeren. Vastgoedfondsen zijn hier een voorbeeld van. Ook particuliere leningen of een bedrijfslening zijn populaire voorbeelden. Zo kunt u via een crowdfund platform tamelijk eenvoudig investeren in bedrijfsleningen tegen een “vast” rendement van circa 3 – 8% per jaar. Hoe hoger het rendement, hoe hoger het risicoprofiel.

Reken eens uit: hoeveel geld bouwt u op wanneer u iedere maand 500 euro gedurende 30 jaar lang investeert tegen 8% rendement. Het antwoord zal uw verbazen. Dat is pas slim omgaan met geld!

5. Slim omgaan met geld uitgeven

Onze laatste tip voor slim omgaan met geld is door te kijken naar uw uitgavepatroon. In tip 2 hebben we het al gehad over geld besparen. Met deze tip voor slim omgaan met geld doelen we echter op ons handelen. Welke dagelijkse acties ondernemen wij, en hoe draagt dit bij aan onze financiële toekomst?

Uw gedrag heeft grote impact op uw financiële ontwikkeling. Dit begint allereerst bij uzelf. Koopt u vaak kleine dingen die u niet nodig heeft? Geeft u vaak te veel geld uit wanneer dat eigenlijk niet wenselijk is? In dit soort situaties helpt het om even stil te staan bij het moment.

Wanneer u iets wilt aankopen, vraag uzelf dan af: heb ik dit echt nodig? Voegt het waarde toe in mijn leven?

Wees eerlijk. Wees gedisciplineerd. In veel gevallen zal dat leuke kledingstuk niet nodig zijn. Of u kunt nog wel een paar jaar door met uw kleinere televisie die in werkelijkheid prima werkt. In feite is geld besparen bijzonder simpel wanneer u de emotionele behoefte naar materialisme uitschakelt.

Naast uw interne motivatie heeft ook de sociale omgeving een grote impact op uw uitgavenpatroon. Denk hierbij aan sociale druk. We zitten op het terras met vrienden. U hebt met uzelf afgesproken om niet meer dan twintig euro te spenderen. Na de eerste biertjes wordt de sociale druk echter opgevoerd. Voor u het weet is het een dure dag en bent u 100 euro lichter. Ja, het was een geweldige en gezellige dag. Maar u bent wel uw budget met 80 euro overschreden.

Slim omgaan met geld betekent ook dat uw omgeving hierin stimuleert. Omgaan met sociale druk kan door eerlijk te zijn met uw vrienden. Echte vrienden zullen dit begrijpen en u ondersteunen. Nepvrienden zullen grappen maken. In dat geval is de keuze snel gemaakt en kunt u afscheidt nemen van deze nepvrienden. Dat bespaart weer tijd.

Conclusie over slim handelen met geld zaken

In dit artikel hebben wij onze vijf beste tips voor slim omgaan met geld met u gedeeld. In praktijk kan hierdoor iedereen rijk worden. Het zal wellicht niet makkelijk zijn. Het zal inzet en discipline vereisen. Maar in praktijk kan iedereen slimmer omgaan met geld zaken en daardoor financiële rust creëren.

Wij geloven erin dat de beste combinatie ligt in een bepaalde manier van denken en een bepaalde manier van doen. De bepaalde manier van denken is door iedere dag te streven naar maximale toegevoegde waarde, en hier plezier aan te beleven. Streef naar voldoening en uitdaging, niet naar materialisme. In dit geval zal uw inkomen toenemen, maar uw uitgaven blijven gelijk. De extra financiële ruimte kan worden geïnvesteerd. Doe slimme beleggingen. Heb geduld. Laat geld voor u werken.

Minilening is niet alleen een website over geld lenen. Waarom lenen mensen geld? Ja, het wordt steeds eenvoudiger. We kunnen nu zelfs geld lenen zonder bank. Maar helaas is in veel gevallen geld lenen niet zo slim. Met de bovenstaande tips helpen wij u op weg naar een financieel betere toekomst. Een toekomst waarin u geen geld hoeft te lenen, en kan doen wat u wilt en met wie.

Disclaimer: let op! Lenen kost geld. Wij van minilening.nl bieden zelf geen krediet aan. Ook geven wij geen (persoonlijk) advies. Aangeboden informatie is puur ter educatie en vermaak. Genoemde informatie kan afwijken van de actualiteit, gezien de volatiliteit in rente. Het is mogelijk dat dit artikel affiliatelinks bevat. 

Over de schrijver
Wij van Minilening.nl vergelijken persoonlijke leningen en doorlopend krediet van minileningen tot zakelijke leningen. Van kleine bedragen lenen als particulier of ZZP, tot aan grote bedragen zakelijk lenen vanuit uw bedrijf.
Reactie plaatsen

Zakelijke Lening Aanvragen

Een betrouwbare zakelijke lening voor ZZP en ondernemers vindt u bij ons. Wij vergelijken aanbieders voor zakelijk geld lenen. Wilt u een bedrijfslening aanvragen? Bekijk onze top 10 en selecteer op laagste rente of gunstige voorwaarden. U kunt al zakelijk lenen vanaf 1000 euro. Ook als u een startende ondernemer of ZZP bent.
zakelijke-minilening

Minilening Aanvragen

Heeft u een kleine persoonlijke (mini)lening nodig? U kunt een minilening aanvragen (zonder BKR) vanaf 100 euro. Een persoonlijke lening aanvragen (met BKR) kan vanaf 1000 euro. Kies de beste aanbieders uit vergelijk!
minilening-vergelijken