Geld Lenen van Ouders? 5 Tips | Minilening.nl
01 december 2022 
5 min. leestijd

Geld Lenen van Ouders? 5 Tips | Minilening.nl

Zit je financieel krap en kan je wel wat extra cash gebruiken? Niet iedereen wilt daarvoor een minilening aanvragen. Een veiliger alternatief is geld lenen van ouders. Heb je ouders en wil je via hen een lening afsluiten? In dit artikel geven we 5 tips over geld lenen van ouders. 

Deze tips helpen je financieel op weg! 

Tips voor geld lenen van ouders 

geld-lenen-van-ouders-tips

Het leven in Nederland is duur. Een eigen woning kopen, studie volgen, het zijn dure activiteiten. In Nederland is het gebruikelijk dat jongvolwassenen financiële steun van hun ouders ontvangen. Je kan geld lenen van ouders, maar er zijn ook andere financiële (en fiscaalvoordelige) mogelijkheden. Voordat we ingaan op de keuzes, volgen hieronder een paar dingen om in gedachten te houden als je overweegt geld te lenen van ouders.

  1. De beste tip: bekijk allereerst of je een schenking kan krijgen van je ouders. Een schenking kan belastingvrij gegeven worden. Ook hoef je niet met rente te lenen. Zo kan je voordelig en slim geld lenen van ouders. De hoogte van de belastingvrije schenking is afhankelijk van het doel, en varieert van een paar duizend euro tot honderd duizend euro (bij kopen van eigen woning).

  2. Toch geld lenen van ouders? Begin met een eerlijke intentie. Het is noodzakelijk om de verwachtingen inzake terugbetalingen en rentevoeten aan de ouders over te brengen. Noteer schriftelijk het exacte bedrag dat nodig is en hoe de terugbetalingen zullen plaatsvinden (maandelijks, tweemaandelijks, enzovoort). Het op schrift stellen van de overeenkomst dient als herinnering aan de aflossingstermijnen en maakt alles ook concreter.
  1. Het geleende geld moet verstandig worden gebruikt. Gebruik het voor investeringen of uitgaven die je toekomstperspectieven verbeteren, zoals onderwijs of het starten van een bedrijf. Als je ouders vraagt om geld te lenen, breng deze informatie dan over. Vertel hen het doel van de lening.
  1. Het is noodzakelijk om de communicatielijnen met je ouders open te houden. Geld lenen kan relaties onder druk zetten, dus het is belangrijk om in contact te blijven met je ouders en hen op de hoogte te houden van je vorderingen bij het terugbetalen van de lening.
  1. Zorg er ten slotte voor dat je op tijd betaalt en blijf gedurende het hele proces met je ouders communiceren. Spreek bijvoorbeeld een redelijke rente af. Dit is een handige tip, aangezien er voorwaarden zijn voor het verstrekken van een lening. Een van de voorwaarden is bijvoorbeeld dat er marktconforme rente gehanteerd moet worden. Rentevrij lenen van ouders is derhalve officieel meestal niet mogelijk. 

Leg alle afspraken schriftelijk vast. Dit zal misverstanden in de toekomst helpen voorkomen. Hoewel een onderhandse leningsovereenkomst flexibel is, is het noodzakelijk om alle details te verstrekken en ook om kopieën van de overeenkomst te maken voor gebruik in de toekomst en om ernaar te verwijzen in geval van obstakels of hindernissen. Dit dient ook als bewijs voor eventuele belastingcontrole.

Gebruik onderhandse lening om geld van ouders te lenen

Een onderhandse lening is een vorm van financiering die wordt verkregen van een particuliere geldschieter, in plaats van een overheids- of financiële instelling. Onderhandse leningen zijn ideaal om de kloof te overbruggen tussen wat we ons kunnen veroorloven en het benodigde bedrag. Een onderhandse lening wordt meestal met familie of vrienden afgesloten, maar het kan ook met anderen bekenden. 

Met dat gezegd hebbende zijn particuliere leningen in Nederland open over rentetarieven. Omdat er geen vaste rentepercentages of afspraken zijn, is geld lenen bij ouders flexibel. Dit kan ook betekenen dat de rente uiteindelijk hoger uitvalt dan normaal, of zelfs lager dan de rente die banken of andere financiële instellingen aangeven. 

Er is wel een maximale afwijking vanuit de belastingdienst. De rente mag niet meer dan 25% afwijken van de marktconforme rente. Zowel omhoog als omlaag.

Een andere tip: onderhandse leningen kunnen kortere terugbetalingstermijnen hebben dan bijvoorbeeld een persoonlijke lening of doorlopend krediet. Het hangt allemaal af van de afspraken en het papierwerk dat wordt gemaakt voordat je geld van je ouders leent. 

Stel een contract op met daarin het aflossingsplan, de rente en andere belangrijke details. Dit zal zowel de geldschieter als de lener beschermen als er iets misgaat.

Hoe geld lenen van vader of moeder middels onderhandse lening

hoe-geld-lenen-van-ouders

Wanneer je geld wilt lenen van je vader of moeder, dan kan een onderhandse lening de beste optie zijn. Met een onderhandse lening kunnen het kind en zijn ouders voorwaarden overeenkomen die voor beiden gunstig zijn. Ook kunnen hogere kosten en rente die bij andere leenopties komen kijken, worden vermeden, maar het is belangrijk om de voorwaarden te bespreken en vast te leggen in een contract. Denk aan de volgende tips:

  • Het bedrag van de lening en de rentevoet (of een eventuele compensatie in geval van geen rente). In geval van compensatie wordt iets waardevols gegeven in plaats van de rente.
  • Terugbetalingssysteem van de lening (maandelijkse terugbetaling, tweemaandelijks, wekelijks, enzovoort). Noteer het volledige aflossingsschema en de bijbehorende termijnen voor elke terugbetaling.
  • Eventuele boetes die van toepassing zijn als de terugbetalingen niet tijdig worden terugbetaald.
  • Uiteraard zal je ook boetevrij aflossen als optie willen meenemen

Last but not least moeten de namen en handtekeningen van de kredietnemer en de kredietgever duidelijk zichtbaar op het papierwerk staan. 

Alternatieven op geld lenen van ouders

Heb je geen goede relatie met je ouders, vader of moeder? In dit geval begrijpen we dat geld lenen van je ouders wellicht geen optie is. In dit geval zijn er diverse alternatieven. Allereerst kan je misschien geld lenen van een goede vriend of ander familielid. Daarnaast zijn er diverse leningsmogelijkheden tot verantwoord geld lenen. 

Persoonlijke lening

Als je overweegt een persoonlijke lening in Nederland af te sluiten, moet je een paar dingen weten. Ten eerste zijn persoonlijke leningen doorgaans alleen beschikbaar voor mensen met een goed krediet. Ten tweede zijn de rentetarieven voor persoonlijke leningen in sommige gevallen relatief hoog. Ten slotte kunnen persoonlijke leningen voor verschillende doeleinden worden gebruikt, van het consolideren van schulden tot het financieren van een grote aankoop.

De rente van persoonlijke leningen in Nederland kan sterk verschillen bij aanbieders, dus het is belangrijk om verschillende kredietverstrekkers te vergelijken voordat u er een kiest. 

Dit type lening wordt verstrekt door financiële instellingen zoals een bank en ze komen met een vaste rente - het maximum is momenteel 10% in Nederland. Ook is het belangrijk om een goede kredietscore of geschiedenis te hebben om dit type lening veilig te stellen.

Enkele populaire kredietverstrekkers voor persoonlijke leningen zijn de volgende:

Zakelijke lening

Wil je geld lenen van ouders voor het oprichten van een bedrijf? Weet dat er in dit geval ook de optie tot zakelijk geld lenen bestaat. 

Een zakelijke lening of een MKB lening is ideaal voor kleine ondernemers of starters in Nederland. Er zijn een paar dingen waar je rekening mee moet houden bij het afsluiten van een zakelijke lening. Het eerste is het geldbedrag, dat is de grootte en het soort lening dat nodig is. Het tweede en het derde zijn de rente- en aflossingstarieven.

De meeste zakelijke leningen in Nederland hebben een looptijd van 1 tot 10 jaar, maar dit kan variëren afhankelijk van de kredietverstrekker en het geleende bedrag. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de maandelijkse aflossingen betaalbaar zijn voordat u de lening aangaat, omdat dit type lening de betalingen maandelijks terugneemt, samen met de rente. Momenteel biedt deze commerciële lening tussen 50.000 en 250.000 euro.

Ten slotte is het ook de moeite waard om na te gaan of er al dan niet een onderpand nodig is voor de lening.

Bekijk en vergelijk iedere bedrijfslening alvorens een keuze te maken.

Vragen of opmerkingen omtrent geld lenen van ouders? Laat je bericht hieronder achter en wij helpen je verder.

Disclaimer: let op! Lenen kost geld. Wij van minilening.nl bieden zelf geen krediet aan. Ook geven wij geen (persoonlijk) advies. Aangeboden informatie is puur ter educatie en vermaak. Genoemde informatie kan afwijken van de actualiteit, gezien de volatiliteit in rente. Het is mogelijk dat dit artikel affiliatelinks bevat. 

Over de schrijver
Wij van Minilening.nl vergelijken persoonlijke leningen en doorlopend krediet van minileningen tot zakelijke leningen. Van kleine bedragen lenen als particulier of ZZP, tot aan grote bedragen zakelijk lenen vanuit uw bedrijf.
Reactie plaatsen

Zakelijke Lening Aanvragen

Een betrouwbare zakelijke lening voor ZZP en ondernemers vindt u bij ons. Wij vergelijken aanbieders voor zakelijk geld lenen. Wilt u een bedrijfslening aanvragen? Bekijk onze top 10 en selecteer op laagste rente of gunstige voorwaarden. U kunt al zakelijk lenen vanaf 1000 euro. Ook als u een startende ondernemer of ZZP bent.
zakelijke-minilening

Minilening Aanvragen

Heeft u een kleine persoonlijke (mini)lening nodig? U kunt een minilening aanvragen (zonder BKR) vanaf 100 euro. Een persoonlijke lening aanvragen (met BKR) kan vanaf 1000 euro. Kies de beste aanbieders uit vergelijk!
minilening-vergelijken