5x Risico’s Geld Lenen + Verantwoord Lenen | Minilening.nl
08 oktober 2022 
6 min. leestijd

5x Risico’s Geld Lenen + Verantwoord Lenen | Minilening.nl

Geld lenen kost geld. Dit weet u vast en zeker. Wat men echter vaak vergeet, is dat geld lenen ook risico’s kent. In dit artikel bespreken we 5 grote risico’s bij geld lenen. Daarnaast geven we tips over hoe we verantwoord geld lenen. Dat betekent: het risico verlagen, of zelfs zonder risico lenen. Deze tips leiden tot meer financiële zekerheid.

Heeft u vragen of opmerkingen omtrent de risico’s van geld lenen? Of heeft u persoonlijke ervaringen en voorbeelden? Deel het met ons in de reacties hieronder!

5 Risico’s bij lening afsluiten

gevaren-geld-lenen

Een lening afsluiten is niet zonder risico. Het aanvragen van een lening is doorgaans binnen enkele minuten geregeld. Maar vervolgens zit u er maanden of jaren aan vast. Dit tijdsbestek geeft risico’s. Hieronder omschrijven we de vijf grootste risico’s van geld lenen.

Risico geld lenen 1. Financiële tegenslagen

Het grootste risico bij geld lenen is dat u de lening niet (op tijd) kan terugbetalen. Deze situatie leidt tot stress en extra kosten. In het ergste geval kunnen uw gezondheid en persoonlijke relaties hieronder leiden.

De oorzaak van dit risico bij geld lenen is het ervaren van financiële tegenslagen. Financiële tegenslagen komen in twee soorten, namelijk (1) onverwacht hoge kosten en (2) minder inkomen. Bij onverwacht hoge kosten kunt u denken aan stijgende energiekosten, een kapotte auto of het terugbetalen van belasting. Indien iets kapot gaat, kunt u leasen. Maar dit is financieel bezien niet altijd wenselijk.

U kunt ook onverwachts minder inkomen ervaren.

Raakt u arbeidsongeschikt? Bent u teruggezet in functie waardoor u minder geld verdient? Of erger: zoals ontslag of een bedrijfssluiting van uw werkgever. In al deze gevallen krimpt uw inkomen.

Bij geld lenen is vooraf duidelijk wat de rente en totale kosten zijn. Dit is wettelijk verplicht. Het risico schuilt echter in onzekerheid. Iets wat u niet had voorzien of verwacht. Bij het aanvragen van een persoonlijke lening weet u wat de kosten zijn. Maar over één jaar van nu kan de situatie veranderen. De lening verplicht tot terugbetalen. Maar als u hieraan niet kan voldoen omwille financiële tegenslagen, dan leidt dit tot onwenselijke situaties.

Hoe gaat u hiermee om?

Verantwoord lenen doet u op basis van zekerheid inbouwen. Dit is waarom wij niet onbeperkt kunnen lenen. We kunnen een maximale hoeveelheid lenen op basis van onze huidige financiële situatie. Straks meer hierover.

Risico geld lenen 2. Niet op tijd terugbetalen van de lening

Een lening afsluiten betekent dat u een schuldverplichting aangaat. Een maandelijkse aflossing (lening + rente) is verplicht. Het risico bij een lening afsluiten is dat u dit mogelijk niet kan terugbetalen. De gehele lening (zie boven), of de maandelijkse terugbetaling. Nu is het mogelijk om in beperkte mate uitstel te krijgen, maar houdt er rekening mee dat een maandelijkse aflossing verplicht is.

Risico geld lenen 3. Hogere rente

Een derde risico bij geld lenen is een onverwachts hogere rente. Bij een persoonlijke lening staat de rente vast. Bij een doorlopend krediet echter niet. Bij dit type lening is de rente variabel, afhankelijk van de rentestand.

Dit risico bij geld lenen is beperkt door de Nederlandse overheid. Een doorlopend krediet is tegenwoordig in beperkte mate mogelijk. Bijvoorbeeld in combinatie met een persoonlijke lening. Dit noemen ze een “flex lening”.

Risico geld lenen 4. Garantstelling

Het aanvragen van een minilening is nog steeds mogelijk in Nederland en Europa. Een minilening is een kleine lening met een kort leentermijn van één tot twee maanden. Mensen sluiten een minilening af, omdat zij op zeer korte termijn wat extra geld nodig hebben.

Verantwoord geld lenen met een minilening is mogelijk. Maar dit type lening kent een verhoogd risico, namelijk de garantstelling. Garantstelling betekent dat een derde persoon voor u financieel garant moet staan indien u de lening niet kunt terugbetalen. Het risico ligt echter niet bij de garantsteller. Het risico ligt in de voorwaarden.

Op dit moment kunt u enkel een minilening aanvragen via Saldodipje. Zij voldoen aan de wettelijk verplichte maximale rentevoet van 10%. Zij hanteren echter ook garantstelling als voorwaarde. Het risico is dat u niet voldoet aan deze voorwaarde, met als gevolg dat zij extra kosten in rekening brengen.

Risico geld lenen 5. Overlijden

Een laatste risico van geld lenen is plotseling overlijden. Na uw dood wordt de schuldverplichting overgedragen naar de erfgenamen. Op dat moment zijn zij verplicht om uw lening te betalen.

Er bestaat een verzekering voor dit risico van geld lenen, namelijk de overlijdensrisicoverzekering. Het wel of niet afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering is een persoonlijke overweging.

Risico’s minilening

risico-geld-lenen-tips

In het bijzonder willen wij nader stilstaan bij de risico’s van een minilening. Wij willen mensen educatie bieden op het vlak van geld lenen. Een minilening is hierbij de meest risicovolle lening. Dit komt omdat u een klein bedrag leent voor een korte periode, waarbij de voorwaarden strikt zijn.

De grootste risico’s bij minilening zijn:

  1. Niet voldoen aan de voorwaarde van garantstelling: als gevolg hiervan kan de minilening aanbieder hoge kosten in rekening brengen
  2. Het niet op tijd terugbetalen van de minilening: de kleine lening betreft een korte duur van één tot twee maanden. Naast de rente moet u ook het geleende bedrag binnen dit tijdsbestek terugbetalen
  3. Er gewoonte van maken: het aanvragen van een minilening is letterlijk binnen enkele minuten geregeld. De snelheid en flexibiliteit maakt het aantrekkelijk om “even snel geld lenen”. Hier schuilt een reëel risico. In plaats van creatief nadenken over geen geld lenen, kiest men voor de gemakkelijke weg van een minilening

Risico’s zakelijke lening

Naast privé geld lenen kunt u ook zakelijk geld lenen. Ook zakelijk geld lenen kent risico’s. De twee grootste risico’s van een zakelijke lening zijn:

  1. Financiële onzekerheid: het inkomen van een bedrijf is meestal niet even vloeiend. Vaak zijn er seizoensgebonden inkomsten. Of er zijn pieken van hoge uitgaven, zoals bijvoorbeeld het bestellen van nieuwe voorraad. Het is juist in dergelijke gevallen dat ondernemers een lening afsluiten. Maar het risico bestaat dat u de gehele lening niet kan terugbetalen. Deze schuldverplichting kan leiden tot liquiditeitsproblemen, met zelfs faillissement als gevolg
  2. Niet op tijd terugbetalen: wellicht kunt u de gehele leensom aflossen, maar geraakt uw onderneming toch in problemen omwille de volatiliteit van bedrijfsinkomen. Een zakelijke lening kent een maandelijkse schuldverplichting. Bij korte termijn financiële tegenslagen vormt deze schuldverplichting een risico

Dit betekent niet dat een zakelijke lening een slechte keuze is. Het kan een goede keuze zijn indien u daarmee het bedrijf sneller kunt laten groeien. Of indien u het verstandig inzet als overbruggingskrediet. Daarnaast kent het ook een aantal fiscale voordelen. Belangrijk is wel om hier verantwoord mee om te gaan.

Meer weten? Lees alles over de bedrijfslening.

Verantwoord geld lenen zonder risico

 omgaan-met-risicos-geld-lenen

Geld lenen kent risico’s. De grootste risico’s hebben we in dit artikel besproken. Dit betekent niet dat geld lenen onverstandig is. In sommige gevallen is het nodig. Daarbij bestaat een risico uit de waarschijnlijkheid (kans) en de impact. De impact is groot. Het niet voldoen van een lening zal leiden tot grote problemen. Denk aan financieel, uw gezondheid en uw relaties.

Verantwoord geld lenen zonder risico bestaat niet. Wel kunt u dit risico minimaliseren of zelfs elimineren.

1. Leen alleen wanneer het écht nodig is

Wilt u geen risico bij geld lenen? Dan is het eenvoudig: leen geen geld. De beste lening is géén lening. In plaats daarvan kunt u andere mogelijkheden bedenken. Wees creatief. Probeer uw uitgaven zoveel mogelijk te beperken. Verhuur desnoods tijdelijk uw woning. Doe wat nodig is om géén lening af te sluiten, indien u dit risico niet wilt lopen.

Let op: soms kiest men voor een onderhandse lening. Bijvoorbeeld van familie of vrienden. Let hiermee op. Een onderhandse lening kan wellicht flexibiliteit in terugbetaling bieden. Maar vroeg of laat moet u het geld wel teruggeven. Indien u dit niet doet, komen uw persoonlijke relaties onder druk te staan. En dat is nog geen miljoen waard!

2. Vergelijk leningen op laagste rente

Een lening kost geld. De kosten bestaan merendeels uit rente. Als u geld moet lenen, kies dan voor een lening met de laagste rente (in relatie tot de voorwaarden). Hoe lager de rente, hoe lager de kosten. En hoe lager de kosten, hoe waarschijnlijker het is dat u de lening kan terugbetalen.

Hier kunt u leningen vergelijken.

3. Zorg voor een financiële buffer bij tegenslagen

Geld lenen zonder risico? Zorg dan dat je altijd een financiële buffer hebt voor onvoorziene zaken. Dit is een noodvoorziening. Bijvoorbeeld wanneer u ontslagen wordt, of de auto vervangen moet worden. Bij het afsluiten van een lening kunt u hier rekening mee houden. In dit geval dient u de financiële buffer te verhogen. Bijvoorbeeld om minstens zes maanden (van aflossing en rente) te kunnen overbruggen.

Disclaimer: let op! Lenen kost geld. Wij van minilening.nl bieden zelf geen krediet aan. Ook geven wij geen (persoonlijk) advies. Aangeboden informatie is puur ter educatie en vermaak. Genoemde informatie kan afwijken van de actualiteit, gezien de volatiliteit in rente. Het is mogelijk dat dit artikel affiliatelinks bevat. 

Over de schrijver
Wij van Minilening.nl vergelijken persoonlijke leningen en doorlopend krediet van minileningen tot zakelijke leningen. Van kleine bedragen lenen als particulier of ZZP, tot aan grote bedragen zakelijk lenen vanuit uw bedrijf.
Reactie plaatsen

Zakelijke Lening Aanvragen

Een betrouwbare zakelijke lening voor ZZP en ondernemers vindt u bij ons. Wij vergelijken aanbieders voor zakelijk geld lenen. Wilt u een bedrijfslening aanvragen? Bekijk onze top 10 en selecteer op laagste rente of gunstige voorwaarden. U kunt al zakelijk lenen vanaf 1000 euro. Ook als u een startende ondernemer of ZZP bent.
zakelijke-minilening

Minilening Aanvragen

Heeft u een kleine persoonlijke (mini)lening nodig? U kunt een minilening aanvragen (zonder BKR) vanaf 100 euro. Een persoonlijke lening aanvragen (met BKR) kan vanaf 1000 euro. Kies de beste aanbieders uit vergelijk!
minilening-vergelijken