Lenen of Leasen? Verschillen + Voor- en Nadelen | Minilening.nl
09 november 2022 
6 min. leestijd

Lenen of Leasen? Verschillen + Voor- en Nadelen | Minilening.nl

Wilt u een nieuwe aanschaf doen, maar heeft u momenteel niet het benodigde geld? In dit geval kunt u de aanschaf financieren. De meest bekende vorm is een lening. Maar hedendaags wordt leasen meer aantrekkelijk. Wat is beter: lenen of leasen? Wat zijn de verschillen, en wat zijn de voor- en nadelen? Minilening.nl helpt u op weg in dit artikel met uitleg tussen leasen vs. een lening.

Lenen of leasen: Verschillen en uitleg

lenen-vs-leasen-verschillen

In dit artikel bieden we een uitgebreide uitleg over de grootste verschillen tussen lenen of leasen. Laten we beginnen met het kijken naar wat deze twee financieringsvormen nu precies inhouden.

Wat is lenen?

Een lening is het aanvragen van geld met verplichtingen om deze schuld plus rente te betalen. Er zijn verschillende soorten leningen. Een minilening is een kortlopende financiering van een klein bedrag tussen de 100 tot 1500 euro. Op dit moment is Saldodipje een bekende aanbieder van een minilening. En voor grotere bedragen kunt u een persoonlijke lening afsluiten. De looptijd varieert van 1 tot 10 jaar. Het te lenen bedrag is vanaf 2500 euro tot 150.000 euro.

Je kunt een lening voor verschillende doeleinden gebruiken. Bijvoorbeeld geld lenen voor de aanschaf van een auto, een kamerrenovatie, een startende onderneming, het aanschaffen van meubels, et cetera.

Een kenmerk van een persoonlijke lening is dat deze wordt verstrekt door betrouwbare Nederlandse kredietverstrekkers die onder toezicht staan van de AFM. Het betekent dat een persoonlijke lening altijd voorzien is van een filter uit het BKR register. Heeft u een BKR registratie, dan kunt u geen nieuwe persoonlijke lening aanvragen. In dat geval kan een minilening uw enige optie zijn.

Het beste is om de belangen die elke aanbieder stelt te vergelijken om de meest geschikte te kiezen. Zo vind u op onze website meerdere pagina’s om aanbieders te vergelijken.

Bij een aanschaf kunt u vrijblijvend offertes aanvragen voor een lening. De kosten zijn direct inzichtelijk. Deze kostenpost kunt u vergelijken met leasen. Op basis daarvan kunt u berekenen wat goedkoper is: lenen of leasen?

Wat is leasen?

Leasen is een indirecte manier om geld te lenen. Hierbij heeft de lessor het gewenste product gekocht, en kan de lessee of gebruiker dit product leasen aan de verkoper. In dit geval betaalt u maandelijks een vast bedrag, in plaats van het gehele aankoopbedrag te betalen. Een lease is dus een vorm van financiering waarbij u het gewenste product kunt gebruiken door voor een bepaalde periode een maandelijkse betalingsverplichting aan te gaan.

Leasen is gebruikelijk bij woningverhuur, maar u kunt ook veel andere dingen leasen. U kunt bijvoorbeeld een auto, een wasmachine, een koelkast, een telefoon of een meubels leasen. Vrijwel alles is mogelijk.

Het contract bepaalt de voorwaarden van de lease, zoals de periode en het bedrag van de leasebetalingen. In het algemeen is de maandelijkse betaling meestal niet erg hoog. Anderzijds bent u met leasen meestal duurder uit dan kopen (met eigen geld). Met name wanneer het om tweedehands producten gaat.

Verschillen tussen lenen of leasen

lease-of-lening-aanvragen

Stel dat u een auto wilt kopen, maar niet over de nodige financiering beschikt. In dat geval kunt u kiezen tussen leasen of een lening aanvragen.

Door te leasen kunt u de auto gebruiken zonder de hoge aanschafprijs van een nieuwe auto te betalen. Een belangrijk kenmerk aan leasen is echter dat het product, in dit geval de auto, in eigendom van de lessor blijft. Wanneer uw leasecontract afloopt, bent u niet de eigenaar.

Daartegenover staat dat, afhankelijk van het soort lease contract, de onderhoudskosten en dergelijke volledig op rekening van de lessor komt. Derhalve biedt leasen bovenal comfort, gemak en zekerheid van kosten op de lange termijn.

Een andere optie is om het geld te lenen dat nodig is om de auto te kopen. Enerzijds geeft dit de verplichting om de hele schuld inclusief rente te betalen. Anderzijds bent u wel direct eigenaar van de auto. Wanneer de lening is afgelost, is de auto in uw eigendom en kunt u het bijvoorbeeld doorverkopen. Maar bij lenen vs. leasen zijn de onderhoudskosten en dergelijke wel voor uw rekening.

Er zijn belangrijke verschillen tussen leasing en leningen, te beginnen met de keuze tussen financiële leasing en operationele leasing. Verdiep u in deze verschillen alvorens een keuze te maken in de leasevariant.

Een financial lease en een lening hebben veel overeenkomsten. Het belangrijkste verschil echter is de BKR-registratie. U krijgt BKR als u geld leent, maar niet bij een financial lease.

Een ander verschil is dat de rente op de leningen kan vast of variabel zijn. Daarentegen is de betaling bij een leaseovereenkomst van vaste aard. Wel kunt u bij een goede kredietscore een lening krijgen met een lagere rente. Zo kan het goedkoper zijn dan een financiële lease.

Bij operationele lease huurt u een auto of product. U bent geen eigenaar en alle kosten zijn inbegrepen. Denk aan de verzekering, onderhoud en gratis vervanging. Operationele lease is meestal duurder, al hoeft de meerprijs niet bijzonder groot te zijn. Daartegen over staat dat operational lease vele meer zekerheid en comfort biedt. U maakt gebruik, maar heeft geen omkijken naar bijkomende kosten.

Voor- en nadelen van lenen

Hieronder zetten we de voor- en nadelen van lenen op een rij. Houdt er rekening mee dat dit in de context van een vergelijking tot leasen heeft. In beide gevallen, zowel leasen als lenen, maakt u extra kosten. De beste optie is uiteraard om iets niet te kopen, of anders te kopen met eigen middelen.

Voordelen

 • U bent eigenaar van de aankoop wanneer de lening is afbetaald.
 • Zij kunnen u helpen om uit financiële noodsituaties te komen.
 • Meestal is boetevrij extra aflossen mogelijk
 • Zij stellen u in staat aankopen of investeringen te doen die u anders niet zou kunnen doen

Nadelen

 • Klanten met een minder stabiel krediet kunnen te maken krijgen met hogere tarieven
 • De bank kan activa van cliënten bezwaren als onderpand
 • Kan gevolgen hebben voor de zakelijke kredietlijn van de klant.
 • Beperkt het vermogen van de cliënt om te lenen voor andere investeringen.
 • Onhandig voor apparatuur die geen extra updates krijgt als dat nodig is.

Voor- en nadelen van leasen

En hieronder bekijken we de voor- en nadelen van leasen.

Voordelen

 • Een vaste maandelijkse betaling
 • Een uitstekende optie voor apparatuur die snel aan waarde verliest, omdat u deze gemakkelijk kunt opwaarderen.
 • Inclusief overige kosten (installatie, opleiding, implementatie)
 • Het hele documentatieproces verloopt veel sneller.
 • Leasetarieven zijn niet gekoppeld aan kredietrisico's.

Nadelen

 • U kunt het niet opzeggen vóór de overeengekomen periode, tenzij u een boete betaalt.
 • In sommige gevallen vragen ze een borgsom als garantie.
 • Niet alle producten hebben bedrijven die ze leasen.

In welke gevallen kan ik beter geld lenen dan leasen?

Ben je aan het beslissen welke optie voor jou het beste is? Een lening is zinvol voor klanten die de apparatuur lange tijd moeten bezitten en gebruiken. Een lening kan de beste optie zijn als de apparatuur of het product niet regelmatig wordt verbeterd. En ook wanneer u verwacht dat de maandelijkse onderhoudskosten laag zijn.

U moet zich afvragen hoe lang het product nodig zal zijn. Zal het materiaal verouderd raken terwijl het nog nodig is?

En wanneer leasen?

Een lease is te verkiezen boven een lening wanneer u van plan bent het goed slechts korte tijd te gebruiken.

Het is ook een betere optie wanneer u bereid bent een constante vergoeding te betalen zonder aanbetaling, en u wilt voorkomen dat u investeert in apparatuur die snel verouderd raakt, zoals het grootste deel van de technologische industrie.

Bouwvakkers kunnen bijvoorbeeld zwaar materieel en transport leasen, terwijl een bedrijfseigenaar bureaus of kantoorinrichting kan leasen.

Zakelijk lenen of leasen?

Een zakelijke lening betekent geld lenen voor zakelijk gebruik. Bijvoorbeeld het starten van een bedrijf, de aankoop van een voorraad, productontwikkeling, financiering van onroerend goed, de aankoop van een bedrijfswagen of een financiële injectie voor bedrijfsgroei.

Tegenwoordig kun je gemakkelijk online een mini zakelijke lening aanvragen en het geld binnen 24 uur ontvangen. Bekijk hier alle mogelijkheden tot een bedrijfslening.

De criteria voor het aanvragen van een bedrijfskrediet verschillen sterk. Bij de banken gelden strenge procedures en eisen, zoals een minimale jaaromzet van 48.000 euro, een jaarrekening, een ondernemingsplan en een inschrijving bij de Kamer van Koophandel voor ten minste één jaar.

Bij online zakelijke kredietverstrekkers zijn de voorwaarden zeer flexibel. Zelfs beginnende ondernemers en zelfstandigen kunnen in aanmerking komen. Maar als we het hebben over de rente van een zakelijke lening, dan is deze meestal hoger.

Een zakelijke lening verschilt van een persoonlijke lening omdat u deze doorgaans als bedrijf aanvraagt. Het voordeel is dat u rente en andere kosten zakelijk kunt aftrekken. Ook ben je niet persoonlijk aansprakelijk voor de schuld, zolang je opereert vanuit een BV, NV, stichting of maatschap. U kunt ook als zelfstandige een zakelijke lening aanvragen.

Bij zakelijke aankopen kan leasen wel eens aantrekkelijker zijn dan kopen via een lening. Bekijk nog eens de voor- en nadelen van hierboven.

Conclusie over geld lenen of leasen

In dit artikel hebben we belangrijke verschillen tussen lenen of leasen besproken. Op basis van uw persoonlijke financiële situatie en behoeften in relatie tot de aankoop, kan lenen of leasen interessanter zijn. Er is dus helaas geen pasklaar antwoord.

Wel hebben we gezien dat er fundamentele verschillen zijn. Wellicht de belangrijkste is dat u met een lening een product kan kopen, maar daartegenover staat een schuldverplichting. En bij leasen bent u mogelijk duurder uit terwijl u geen eigenaar wordt, maar daartegenover staat zekerheid en comfort.

Vragen of opmerkingen? Stel ze hieronder en wij helpen u verder.

Disclaimer: let op! Lenen kost geld. Wij van minilening.nl bieden zelf geen krediet aan. Ook geven wij geen (persoonlijk) advies. Aangeboden informatie is puur ter educatie en vermaak. Genoemde informatie kan afwijken van de actualiteit, gezien de volatiliteit in rente. Het is mogelijk dat dit artikel affiliatelinks bevat. 

Over de schrijver
Wij van Minilening.nl vergelijken persoonlijke leningen en doorlopend krediet van minileningen tot zakelijke leningen. Van kleine bedragen lenen als particulier of ZZP, tot aan grote bedragen zakelijk lenen vanuit uw bedrijf.
Reactie plaatsen

Zakelijke Lening Aanvragen

Een betrouwbare zakelijke lening voor ZZP en ondernemers vindt u bij ons. Wij vergelijken aanbieders voor zakelijk geld lenen. Wilt u een bedrijfslening aanvragen? Bekijk onze top 10 en selecteer op laagste rente of gunstige voorwaarden. U kunt al zakelijk lenen vanaf 1000 euro. Ook als u een startende ondernemer of ZZP bent.
zakelijke-minilening

Minilening Aanvragen

Heeft u een kleine persoonlijke (mini)lening nodig? U kunt een minilening aanvragen (zonder BKR) vanaf 100 euro. Een persoonlijke lening aanvragen (met BKR) kan vanaf 1000 euro. Kies de beste aanbieders uit vergelijk!
minilening-vergelijken